Αναζήτηση

Η «ε π ό μ ε ν η μ έ ρ α» θα είναι διαφορετική!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Δεν έχει περάσει καιρός από την εποχή του χλιδάτου ευδαιμονισμού, του αχαλίνωτου life style και της λατρείας της non stop εξόδου.


Τότε που ο Ναυπάκτιος, trendy, εποχούμενος και γκλαμουράτος ξαμολιόταν για φαγητό στις έντεκα, για ποτό στη μια και χωνευτικό στις δυο, με τα καφέ τα κλάμπ και τα φαγάδικα να αποτελούν σχεδόν τη βαριά βιομηχανία της πόλης.


Ήταν η εποχή που η καθημερινότητα έμοιαζε με μια disneyland της αφθονίας όπου η στέρηση φάνταζε αδιανόητη, το fun αποτελούσε καθήκον και η ψυχαγωγία αδήριτη αναγκαιότητα


Ώσπου ήρθε η (πρώτη) κρίση. Μια κρίση στην οποία – ευτυχώς - από το ένα άκρο δεν περάσαμε στο άλλο, αλλά στο μέσον που λειτούργησε μετριαστικά

ώστε να απαλύνει μέχρι ένα σημείο την δύσκολη συγκυρία .


Ο κόσμος - με κάποιες θυσίες και με μικρότερη συχνότητα - συνέχισε να βγαίνει να διασκεδάζει, να καταναλώνει διατηρώντας μέχρι ένα (μικρότερο) βαθμό το πνεύμα της προηγούμενης δεκαετίας.


Αλλά μετά ήρθε μια νέα κρίση. Η σημερινή. Αναπάντεχα σφοδρή, με πολύ μεγαλύτερη ένταση που μας οδήγησε σε μια πολύ μεγαλύτερη αναδίπλωση.


Αρκεί να περπατήσει κανείς βράδυ στην πόλη. Θα συναντήσει μια πόλη αγνώριστη, έρημη, θεοσκότεινη, γεμάτη ασπρόμαυρες αντιθέσεις σαν ένα τοπίο από ταινία φιλμ νουάρ.


Δεν ξέρω. Ενδεχομένως, την ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση. Όμως τούτη τη φορά πολλά θα αλλάξουν. Έννοιες, όπως καταναλωτσμός, entertainment και life style δεν θα χουν πλέον το ίδιο βάρος στην δημόσια συμπεριφορά η οποία νομίζω ότι θα ανανοηματοδοτηθεί εκ βάθρων.

86 προβολές0 σχόλια