Αναζήτηση

Η Ιστορία δε φαίνεται να μας διδάσκει...

Ήταν 12 προς 13 Απριλίου 1204- σαν σήμερα- όταν έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Οι Σταυροφόροι με έμβλημα το Σταυρό -στην πλάτη και στα όπλα- οργάνωσαν πολεμικές εκστρατείες, ξεκινώντας από διάφορα κράτη της ΒΔ Ευρώπης, για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων από τους Σελτζούκους Τούρκους.

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Πίσω από τον ιερό σκοπό κρύβονταν και άλλοι στόχοι (κοινωνικοοικονομικοί και κατακτητικοί).

Με την 4η Σταυροφορία, που ήταν και η σπουδαιότερη, οι Σταυροφόροι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη. Οι Βυζαντινοί τους ζήτησαν να επέμβουν για να τους λύσουν διάφορα διοικητικά τους θέματα, έναντι μεγάλων λύτρων. Όμως δεν μπόρεσαν να τα πληρώσουν και έγινε εκτεταμένη επίθεση. Οι Σταυροφόροι μπήκαν στην Πόλη. Οι καταστροφές δεν είχαν προηγούμενο. Αίμα παντού.

Η Πόλη λεηλατήθηκε. Εκκλησίες καταστράφηκαν. Η Αγία Σοφία βεβηλώθηκε. Εικόνες γυμνώθηκαν από τα χρυσά αφιερώματα. Ιερά σκεύη καταπατήθηκαν. Η Αγία Τράπεζα κομματιάστηκε. Ζώα μπήκαν στο Ναό. Γυναίκες βιάστηκαν. Έργα τέχνης καταστράφηκαν. Αρχαία κείμενα χάθηκαν. Τέτοιες καταστροφές ούτε οι Τούρκοι στην Άλωση του 1453, δεν έκαναν.

Πώς είναι δυνατόν Χριστιανοί να καταφέρονται με τόσο μίσος και πάθος κατά ομοθρήσκων τους? Δυστυχώς ,σε τέτοιες ακρότητες οδηγούν οι θρησκευτικοί φανατισμοί. Η διχόνοια φωλιάζει παντού. Την είδαμε στους εθνικούς μας αγώνες μεταξύ στρατιωτικών- πολιτικών. Τη βλέπουμε και σήμερα μεταξύ πολιτικών και κομμάτων.


Η Ιστορία δε φαίνεται να μας διδάσκει...

45 προβολές0 σχόλια