Αναζήτηση

Η μ α γ ε ί α των Τζουμέρκων!

ΟΡΘΙΟ ΞΑΝΑ το γεφύρι της Πλάκας

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος


Είναι η τρίτη και μάλλον η τελευταία φορά, που πέφτει ένα σπάνιο μνημείο των Τζουμέρκων. Πρόκειται για το ξακουστό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό.


Το πρώτο γεφύρι έπεσε το 1860. Χτίστηκε , μετά τρία χρόνια, το 1863. Έπεσε στα εγκαίνια. Ξαναχτίστηκε το 1866 με τον καλύτερο αρχιμάστορα τον Κώστα Μπέκα, τον οποίο δεν προτίμησαν την πρώτη φορά (ίσως κυριάρχισαν κάποια συμφέτοντα). Το χτίσιμο έγινε με ιδιαίτερη φροντίδα και τεχνική. Υπέροχο δείγμα λαϊκής αρχτεκτονικής.Το μεγαλύτερο μονότοξο στα Βαλκάνια, το τρίτο στην Ευρώπη (συνολικό μήκος 61 μ., άνοιγμα καμάρας 40,20 μ., ύψος 21 μ., πλάτος καταστρώματος 3, 20 μ., 2 μικρά τόξα αριστερά και δεξιά 6μ.).

Εκεί πλέον ορθώνεται το μεγαλύτερο στολίδι της Ηπείρου. Εκεί ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την Τουρκοκρατούμενη περιοχή. Υπήρξε σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών οργανώσεων.Εκεί υπογράφηκε το 1944 η Συμφωνία Πλάκας για κοινή δράση ΕΛΑΣ και ΕΑΜ.

Το γεφύρι άντεξε τους βομβαρδισμούς των Γερμανών το 1943. Δεν άντεξε την οργή της Φύσης. Την 1η Φεβρουαρίου 2015 ο Άραχθος θύμωσε. Ασυνήθιστες νεροποντές. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα. Το γεγύρι σείστηκε συθέμελα. Δεν άντεξε.

Μέρα πενθους για τους Ηπειρώρτες και όχι μόνο. Έδωσαν όρκο να ξαναχτίσουν το γεφύρι όπως ήταν πριν, ίδιο και απαράλλαχτο. Δούλεψε εντατικά η ομάδα 30 μηχανικών και αρχιτεκτόνων με 40 ερευνητές του ΕΜΠ και 300 εργάτες.Τεχνίτες και εργάτες έδωσαν ψυχή και σώμα , γνώση και τέχνη για την αναστύλωση. (2, 5 χιλιάδες τόνους τζουμερκιώτικη πέτρα. 9.οοο θολιτες σκληρές πετρες 70×40×10εκ.). Η τελευταία πέτρα, ο κλειδόλιθος , μπήκε στις 4-12-2019.

Η αποκατάσταση του γεφυριού έγινε χωρίς τις νέες τεχνολογίες, χωρίς ούτε ένα κιλό σίδηρο. Μόνο πέτρα και λάσπη, με τεχνική των μαστόρων της πέτρας. Έτσι τώρα ο Άραχθος, που κυλάει σπό κάτω, ξαναφόρεσε το " δαχτυλίδι" του με τις πολύτιμες πέτρες.

Στις φωτογραφίες φαίνεται το παλιό και το νέο γεφύρι,πιστό αντίγραφο. Η μόνη διαφορά είναι τα αγριόχορα στο παλιό γεφύρι.

Καλορίζικο!

35 προβολές0 σχόλια