Αναζήτηση

Η Ναύπακτος στη μέγγενη του «γκραπ γκραπ»...

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


1. Όταν στις δημοτικές εκλογές η ψήφος δεν είναι προϊόν ελεύθερης επιλογής, αλλά καθοδηγείται από αρχέγονα συναισθήματα (ψήφος στο σόι… στον κουμπάρο, στον φίλο, στον μπατζανάκη…) τότε η ουσία της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης υπονομεύεται.


2. Όταν στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε - όχι μόνον με παρεϊστικους και οικογενειακούς όρους - αλλά και με την λογική του…άντε "να βγάλουμε κάποιες υποχρέωσεις" τότε, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε για τις ικανότητες αυτών που έχουμε εκλέξει.


3. Όταν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν επιλέγονται με βάση τις ικανότητες ή τα προσόντα τους, αλλά με βάση το πόσες ψήφους "κουμαντάρουν" τότε, η εκλογική διαδικασία καταλήγει ψωμοτύρι στα χέρια παραγόντων και ανθυποπαραγόντων.


4. Όταν κατά την δημιουργία των συνδυασμών αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα "τρέξει" την πόλη στο μέλλον, αλλά το πώς με "σκάουτινγκ" και μαγειρέματα της τελευταίας στιγμής θα εξασφαλισθεί η νίκη, τότε, δεν πρέπει να γκρινιάζουμε που η πόλη έχει βαλτώσει.

Στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων συνέβησαν πολλές αυτοδιοικητικές εκπλήξεις.


Είδαμε μέσα από επιτυχημένες αστικές αναπλάσεις την Λάρισα (πόλη "κακομούτσουνη", καμπίσια και υποβαθμισμένη) να αποκτά ταυτότητα, ύφος, ακόμα και χαρακτήρα ιστορικού κέντρου, να βραβεύεται επανειλημμένα και να κερδίζει την πανελλήνια αναγνώριση… Είδαμε την Καρδίτσα να δημιουργεί υποδειγματικές υποδομές και το καλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Ελλάδα… Είδαμε τα Τρίκαλα να "απογειώνονται", να εξελίσσονται σε πόλη πρότυπο και να κατατάσσονται στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις…. Είδαμε το Ηράκλειο να βραβεύεται για την υποδειγματική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου… Είδαμε την Θήβα, την Λιβαδειά και πολλές άλλες πόλεις (με τις μισές από τις δυνατότητες της Ναυπάκτου) με έργα ανάπλασης να επιτυγχάνουν ουσιαστική αναβάθµιση του αστικού περιβάλλοντος


Εμείς ως γνωστόν μείναμε στάσιμοι κι είναι γνωστό τι μας κρατάει στάσιμους.


Μας κρατάει η πολιτική κουλτούρα της πόλης που (όπως περιγράψαμε στην αρχή) βρίσκεται ακόμη σε προνεωτερικό στάδιο ανακυκλώνοντας με μικρές παραλλαγές το ίδιο παρωχημένο σύστημα.


Έχουμε μείνει στο να ασκούμε ακόμα πολιτική με ανακοινώσεις "γκράπ γκράπ"

133 προβολές0 σχόλια