Αναζήτηση

Η πόλις εάλω!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Το 1998, είναι η χρονιά που για πρώτη φορά κάνουν εμφάνιση στα δημοτικά πράγματα, οι περιώνυμοι περιφερειακοί παράγοντες με τις ιδιαίτερες ικανότητες στη χειραγώγηση ψηφοφόρων.


Οι παλαιότεροι, θα θυμούνται πως τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών του 1998, ο παράγων που στην ουσία έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Κονίδα, ήταν οι μετακινήσεις κάποιων ψηφοφόρων του συνδυασμού Νταουσάνη. Το ίδιο ακριβώς "έργο" παίχτηκε και το 2006 στην εκλογή Παπαθανάση.


Αργότερα, με τον ερχομό του σχεδίου "Καλλικράτης", το φαινόμενο αρχίζει να εκδηλώνεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.


Το 2014, η Ενωτική Πρωτοβουλία, έχοντας στον συνδυασμό της ισχυρούς

περιφερειακούς παράγοντες λαμβάνει στην ενότητα Αποδοτίας το 67,5% των ψήφων, στην ενότητα Πλατάνου το 52% και στην ενότητα Πυλήνης το 45%, με αποτέλεσμα, Δήμαρχος Ναυπακτίας να εκλεγεί ο Τ. Λουκόπουλος.


Το 2019 η Ενωτική Πρωτοβουλία, χωρίς να έχει στις τάξεις της τους περιφερειακούς παράγοντες, βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται αντιστοίχως σε 42%, 29% και 39% - μια απώλεια 950 περίπου ψήφων – με αποτέλεσμα, τούτη τη φορά, Δήμαρχος να εκλεγεί ο Β. Γκίζας.


Το ίδιο "σκηνικό" και στις υπόλοιπες Καλλικρατικές ενότητες, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη κάτι, που λίγο πολύ, όλοι είχαν αντιληφθεί:


Ότι, για την επιτυχία του όποιου συνδυασμού, το απόλυτα αναγκαίο προαπαιτούμενο, είναι η συνεργασία με κάποιους συγκεκριμένους περιφερειακούς παράγοντες. Εκείνους τους περιφερειακούς παράγοντες, που εδώ και χρόνια, μέσα από ένα ιδιαίτερα πολυδαίδαλο σύστημα ανταποδοτικών εξυπηρετήσεων, έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν συνθήκες οιονεί "παράγκας", με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν την εκλογή του δήμαρχου που εκάστοτε επιθυμούν.


Στην πόλη, είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι ανάγκη επιτακτική. Όπως επιτακτική είναι και η ανάγκη ενός προτάγματος που θα θέσει τις βάσεις μιας διαφορετικής πορείας.


Ας υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο καθίσταται εφικτό, και κάποιοι συμπολίτες μας, δημιουργούν μια αυτοδιοικητική ομάδα πλαισιωμένη από στελέχη ικανά, καταρτισμένα, και (κυρίως) αποφασισμένα να πολεμήσουν κατεστημένες νοοτροπίες. Η ομάδα αυτή, αποφασίζει να πάρει μέρος στις εκλογές, όπου βρίσκεται αναγκασμένη να επιλέξει ανάμεσα σε δυο δυνατότητες.


α) Να παραμείνει πιστή στις αξίες της και να αποκλείσει τους συγκεκριμένους περιφερειακούς παράγοντες.

β) Να συμπεριλάβει στις τάξεις της, τους συγκεκριμένους περιφερειακούς παράγοντες.


Εάν επιλέξει την πρώτη δυνατότητα, κινδυνεύει να καταβαραθρωθεί εκλογικά.

Εάν επιλέξει τη δεύτερη, κινδυνεύει να αυτοαναιρεθεί, αναιρώντας αυτόχρημα, όρους και προϋποθέσεις που η ίδια έθετε στο ξεκίνημα της

Είμαστε, μια δημοκρατία σε αδιέξοδο!

219 προβολές0 σχόλια