Αναζήτηση

Η Πόλις εάλω!

Στις 29 Μάη 1453- σαν σήμερα-έπεσε η Πόλη (η Πόλη των πόλεων) στα χέρια του Μωάμεθ Β'.

Γνωστή η φράση: "Η Πόλις εάλω".


Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Το Βυζάντιο εξασθένησε από τις πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, από τις Σταυροφορίες και από έλλειψη βοήθειας από τη Δύση. Άνισος ο αγώνας. 8.500 οι Βυζαντινοί - 100.000 οι Οθωμανοί.

Η Πόλη των 4 Αυτοκρατοριών (Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Λατινική, Οθωμανική) έπεσε. Επακολούθησαν σφαγές, καταστροφές, βιασμοί, σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν. Η τελευταία σελίδα της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γράφτηκε με τον ηρωικό θάνατο του Κωνσταντινου ΙΑ' Παλαιολόγου . Γνωστός ο θρύλος του "μαρμαρωμένου βασιλιά".

Βοήθεια από τη Δύση δεν ήρθε. Είχαν κι εκείνοι τα δικά τους προβλήματα. Ο Πάπας έστειλε μόνο 200 πολεμιστές. Με πρωτοβουλία του Παλαιολόγου έγινε στις 12 Δεκέμβρη 1452 μία ενωτική λειτουργία. Μάλιστα χοροστάτησε εκρόσωπος του Πάπα (Καρδινάλιος Ισίδωρος), που κάθισε στον Πατριαρχικό Θρόνο. Αυτή η ενωτική κίνηση αντί να ενώσει , χώρισε. Οι "ενωτικοί" χειροκροτούσαν . Οι ανθενωτικόί έβριζαν και θεωρούσαν το Ναό "καταφύγιο δαιμόνων", "Ιουδαίων συναγωγή" , "βωμό αιρετικών". Μάλιστα ούτε αντίδωρο πήραν .

Θρησκευτικός φανατισμός σ' όλο του το μεγαλείο!. Με τέτοιες ιδέες, με τέτοιες φατρίες, πώς να σταθεί η Πόλη, πώς να στεριώσει Κράτος, πώς ν' αποτρέψει εχθρούς;

Τα παθήματα του παρελθόντος δε λένε να γίνουν μαθήματα.

Και σήμερα υπάρχουν "ενωτικοί" και "ανθενωτικοί" και στο θρησκευτικό και στον πολιτικό τομέα.

28 προβολές0 σχόλια