Αναζήτηση

Η τριανδρία Γκίζα-Μπουλέ-Τσουκαλά

Γράφει ο Nikos Limaniotis


1. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η σημερινή δημοτική πλειοψηφία, ως “προϊόν” ενός συγκυριακού εκλογικίστικου τακτικισμού, εμφανίζει αδυναμία παραγωγής ενός συνεκτικού αφηγήματος διακυβέρνησης, ενός σχεδίου για την πόλη.

Κινείται βραδέως, με μοναδικό "μπούσουλα" το “κάτι θα γίνει, κάπως θα γίνει, κάποιο υπουργείο θα βοηθήσει, κάποιο πρόγραμμα θα προκύψει….2. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ?

Υπάρχει ο συνδυασμός Μπουλέ με εμφανή χαρακτηριστικά παράταξης, αλλά υπάρχουν και οι συνδυασμοί Γκίζα/Τσουκαλά που δεν μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελούν παρατάξεις με την κλασσική έννοια του όρου.

Στην ουσία, πρόκειται για προεκλογικές συσσωματώσεις χωρίς ιδιαίτερη οργανωτική δομή, χωρίς επεξεργασμένες απόψεις, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Οι διαρθρωτικές αυτές ελλείψεις και η “αγωνία” αναπλήρωσής τους, είναι που “αναγκάζει” την πλειοψηφία να προβαίνει σε ανακοινώσεις “φανταιζί” μεγαλεπήβολων πρότζεκτ, όπως η “μελέτη” σήραγγας και περιφερειακού οδικού άξονα - ανατολική όχθη Σκα/Παλαιοπαναγιά!

3. ΟΙ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ” ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Στην απλή αναλογική επειδή οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τον α' γύρο, συχνά ο δήμαρχος μπορεί να μην έχει πλειοψηφία και να είναι "αναγκασμένος" να συνεργαστεί με συμβούλους άλλων παρατάξεων.

Πολλές φορές, το αποτέλεσμα τέτοιων συνεργασιών είναι εκπτώσεις στον προγραμματικό σχεδιασμό και (κυρίως) υποχωρήσεις στις “απαιτήσεις” των "συνεταίρων".


* Πολλές από τις θεωρούμενες “φωτογραφικές” αναθέσεις αποδίδονται στους “συνεταίρους” που “απαιτούν” διανομή ωφελημάτων" σε υποστηρικτές τους.4. ΟΙ “ΖΩΤΙΚΕΣ“ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή ακολουθεί πιστά το διαχρονικότερο “μοντέλο” στις Ελληνικές πολιτικές παραδόσεις - τις αναθέσεις και την εν γένει “πελατειακή προσοδοθηρία”.

Όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές και όσο η “πλημμυρίδα” έργων αποδεικνύεται “άμπωτη”, τόσο περισσότεροι δημόσιοι πόροι θα διανέμονται.

Θα είναι ένας έμμεσος και μοναδικά αναγκαίος τρόπος διασφάλισης δικτύων υποστήριξης.5. Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στις συνεργασίες υπάρχουν πάντα δυσκολίες.

Μια εξ αυτών, είναι η διάρκεια στο χρόνο. Μια άλλη, η ανοχή στις απόψεις του άλλου.

Μέχρι σήμερα, η δημοτική πλειοψηφία, μακριά από ανταγωνισμούς και έριδες, εμφάνιζε καθεστώς ισορροπίας .

Η φημολογούμενη αποχώρηση Μπουλέ, θα είναι η πρώτη ρηγμάτωση στο σχήμα.6. Η ΦΗΜΟΛΟΓΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΠΟΥΛΕ

Τρία τα σενάρια που κυκλοφορούν:

α) Ανάδυση στο προσκήνιο αγεφύρωτων ανταγωνισμών

β) Κάποια μέλη της συνδιοίκησης, είτε από συμφέρον, είτε εξαιτίας δελεασμών, "αυτομολούν" σε άλλη παράταξη

γ) Η ανάγκη της "πλευροκόπησης" είναι ισχυρότερη της ανάγκης για σύγκλιση. Κάποιοι δηλαδή της δημοτικής πλειοψηφίας ποντάρουν περισσότερο στον "εισοδισμό" παρά στη συνεργασία.


* Το α μπορεί να εκληφθεί και ως “κανονικότητα”. Τα β και γ όμως, μόνον ως ήττα και εκτροπή της πολιτικής.7. ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΝΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ

Εάν αποχωρήσει - ο ισχυρός σε εκτόπισμα και άποψη Μπουλές – είναι βέβαιο ότι το ένα μέρος (Γκίζας) θα καταστεί ο ισχυρός πόλος, ενώ το έτερο μέρος (Τσουκαλάς) ο λιγότερο ισχυρός.

Το σύνηθες επακόλουθο τέτοιων ετεροβαρών δυάδων είναι είτε

α) η αναίρεση της δυάδας για να κρύψει την αδυναμία του ο πολιτικά ανίσχυρος, είτε

β) η πλήρης πολιτική απορρόφηση του λιγότερου ισχυρού.


* Είτε έτσι, είτε άλλως, μοναδικός κερδισμένος θα είναι ο Γκίζας.8. ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Υποψήφιος δήμαρχος με ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα, που δε θα "εκβιάζεται” από ορεινούς και πεδινούς “Μαυρογιαλούρους”, που δε θα υποκύπτει σε ομάδες συμφερόντων, που δε θα εξασφαλίζει προσόδους, που δε θα “προσφέρει” αυτό που (πελατειακά) απαιτούν οι εκλογείς είναι (μάλλον) αδύνατο να προκύψει στην πόλη.

Κατά πάσα πιθανότητα, για μια ακόμη φορά θα πορευτούμε με το συνήθη πολωμένο διπολισμό.

Ο ένας πόλος, είναι ήδη "κατειλημμένος" από το συνδυασμό του Δημάρχου.

Ο άλλος θα αρθρωθεί πάνω στην αντίδραση απέναντι στην πολιτική του Δημάρχου.

373 προβολές0 σχόλια