Η Χριστιανοσύνη πενθεί

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ σήμερα.

Η Χριστιανοσύνη πενθεί.

Νοερά βιώνουμε τα σωτήρια και φρικτά πάθη του Χριστού.

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Κέντρο αναφοράς ο Επιτάφιος. Από νωρίς θα ετοιμαστεί. Θα στολιστεί με ποικίλα και πολύχρωμα λουλούδια της εποχής. Τρία τα. βασικά χρώματα, με ξεχωριστούς συμβολισμούς: κόκκινο (αίμα Χριστού), μωβ (πένθος) και λευκό (αγνότητα).

Θ’ ακουστούν τα Εγκώμια της Παναγίας (τροπάρια αγαπητά στο λαό).
– Το πέρασμα των πιστών, ιδιαίτερα των παιδιών, κάτω από τον Επιτάφιο, σημαίνει ταπείνωση, υποταγή, πίστη, ευλάβεια και σεβασμό.

– Παλιότερα τα παιδιά , κρατώντας στεφάνι με λουλούδια, τραγουδούσαν το “Μοιρολόι της Παναγίας“: “Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα…

-Αναρίθμητα τα ήθη και έθιμα σε κάθε χωριό και πόλη. Στο Αγρίνιο κυριαρχούν τα “Χαλκούνια” (αυτοσχέδια εκρηκτικά με μπαρούτι και φιτίλι). Να βάλει ο Θεός το χέρι του, να μη χυθεί αίμα.

-Απόψε τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πόλη μας. Έρχονται από παντού να υποδεχτούν τους δύο Επιτάφιους, να θαυμάσουν το φωτισμό του Λιμανιού και τα φαντασμαγορικά βεγγαλικά.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *