Αναζήτηση

Η ώρα της απόφασης για αποκλιμάκωση των περιορισμών. Οικονομία και ψυχολογία δοκιμάζονται δραματικά.

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία ανταποκρίθηκε στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.


Η στάση αυτή επέφερε και τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα. Η χώρα μας κατάφερε να αποφύγει το δράμα που εξελίσσεται σε άλλες χώρες και μέχρι στιγμής κερδίζει τη μάχη με τον κορονοϊό.


Οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων δείχνουν την απαρχή της αντίστροφης πλέον πορείας, αυτής της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.


Πρέπει!


Πέραν της οικονομίας που καθημερινά «βυθίζεται», είναι και η ατομική ψυχολογία των πολιτών που αρχίζει να κινείται σε οριακές καταστάσεις.


Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση. Ουδείς επιθυμεί να χαθεί ότι έχει κερδίσει η χώρα όλο αυτό το διάστημα, που όμως έχει πλήξει και θα συνεχίσει να πλήττει την οικονομία.

Προς το παρόν τα στοιχεία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι θετικά:

- Η Ελλάδα κατεβαίνει συνεχώς θέσεις μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τον κορονοϊό

- Τα κρούσματα μειώνονται σε πραγματικούς αριθμούς

- Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, χθες ανήλθαν σε 61.

- Ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους, χωρίς να παραγνωρίζονται οι απώλειες ακόμη και αν αφορούν τον θάνατο ενός πολίτη, κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.


Η σταδιακή άρση των περιορισμών

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν:

- τα μικρά εμπορικά καταστήματα

- τα κομμωτήρια και τα κουρεία

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν

- καφέ και εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μειωθούν τραπεζοκαθίσματα προκειμένου να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών.

- τα Δικαστήρια, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία της Δικαιοσύνης όπου η συσσώρευση υποθέσεων είναι πλέον ιδιαιτέρως μεγάλη, δεδομένης και της πάγιας καθυστέρησης που παρατηρείται στη χώρα στον τομέα αυτό


Σχολεία

Την ίδια ημερομηνία ή στις 18 Μαΐου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό που συζητιέται προς το παρόν είναι το άνοιγμα των σχολείων μόνο για τους μαθητές της Γ λυκείου που θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει κατ επανάληψη δηλώσει πως θα ακολουθηθούν οι οδηγίες των λοιμωξιολόγων, εν τούτοις στόχος είναι να δοθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Γ Λυκείου τέλη Ιουνίου το αργότερο αρχές Ιουλίου.

Ως προς τις άλλες τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι δύσκολο ακόμη να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει. Πάντως υπάρχουν εισηγήσεις:

- Για άνοιγμα έστω και λίγες ημέρες του Μαΐου

- να μην πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές εξετάσεις

- να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά.

Η υπουργός Παιδείας έχει επίσης δηλώσει πως δεν θα χαθεί και εξάμηνο σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Τουρισμός

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση είναι το θέμα του τουρισμού.

Υπάρχει μια πρώτη εισήγηση για άρση των μέτρων από την 1η Ιουλίου. Οι οδηγίες της επιτροπής των επιστημόνων θα ακολουθηθούν και σε αυτή την περίπτωση ειδικά σε ότι αφορά τις αποστάσεις ακόμη και στις παραλίες.

Βέβαια οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Πέραν των ξενοδόχων και των υπολοίπων εμπλεκομένων στον τουρισμό ο τομέας που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα είναι των αεροπορικών εταιρειών.


37 προβολές0 σχόλια