Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Θεσμική λειτουργία και Εμπιστοσύνη!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Πριν λίγα χρόνια, δυο Αμερικανοί οικονομολόγοι, συνέγραψαν ένα βιβλίο με το οποίο προσπάθησαν να τεκμηριώσουν, πόσο καθοριστική για την ευημερία μιας κοινωνίας είναι η ποιότητα των θεσμών της.


Οι δυο συγγραφείς, επέλεξαν στο ξεκίνημα της έρευνάς τους τη Νογκάλες. Μια πόλη στη νότια Αριζόνα, η οποία χωρίζεται στα δύο από το συνοριακό φράχτη ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.


Η βόρεια πλευρά της πόλης ανήκει στις ΗΠΑ. Η νότια, στο Μεξικό.


Στην ουσία πρόκειται για μία πόλη με κοινή κουλτούρα, κοινούς προγόνους, κοινές πολιτισμικές επιρροές, κοινή ιστορία, αλλά διοικητικά…καμία σχέση….


Στη μια πλευρά της πόλης – στο βόρειο Νογκάλες – η διοίκηση λειτουργεί άψογα, η διαφθορά είναι μικρή, η ανάπτυξη δεδομένη.


Στην άλλη πλευρά της πόλης – στο νότιο Νογκάλες - η διοίκηση είναι προβληματική, η διαφθορά δεδομένη, η οικονομία σε μόνιμο τέλμα.


Πού οφείλεται αυτή η διαφορά αναρωτιούνται οι συγγραφείς;

Κατά κύριο λόγο οφείλεται στους θεσμούς. Στο νότιο τμήμα δεν υπάρχει σοβαρό θεσμικό πλαίσιο - ή ακόμα, κι όπου υπάρχει ουδείς το υπολήπτεται. Η έλλειψη αυτή επιτρέπει την ανάπτυξη οργανωμένων συμφερόντων που παρεμποδίζουν την ανάδυση μιας ευνομούμενης κοινωνίας.


Για να αναπτυχθεί όμως μια κοινωνία και να κατορθώσει να "εκτοξευτεί στο μέλλον" απαιτούνται κυρίως δυο (βασικές) προϋποθέσεις:

α) ποιοτικό θεσμικό πλαίσιο και

β) σεβασμό στο πλαίσιο αυτό.


Οι θεσμοί και ο σεβασμός στους θεσμούς είναι που διασφαλίζουν την εύνομη λειτουργία της δημοκρατίας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ευημερίας – διαφορετικά - φίλοι, ξαδέλφια, κολλητοί, ψηφοφόροι κλπ…. είναι αυτοί που συνήθως μέσα από μια εργαλειακή και αμοιβαία (ανταποδοτική) σχέση με τους πολιτικούς "συν-διαχειρίζονται" τους δημόσιους πόρους καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαιοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού.


Τις τελευταίες μέρες στην Ναύπακτο παρακολουθώ με έκπληξη:


α) Μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΝ, να παραιτείται επειδή θεωρεί τυπική την παρουσία του στο ΔΣ - στο οποίο, κατά δήλωσή του - παρευρισκόταν απλά, για να διεκπεραιώνει ότι ερχόταν!...


β) Το απίστευτο μπάχαλο στο λιμάνι όπου, καθημερινά, αναπτύσσονται σειρές τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους (ακόμα και πάνω στο σκονισμένο και αδιαμόρφωτο τμήμα του εργοταξίου!) "τσαλαπατώντας" με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια ελεύθερου δημόσιου χώρου.


γ) Προσλήψεις ειδικών συμβούλων που "βγάζουν μάτι" και "επιτρέπουν" την διάδοση φημών για "συμπεφωνημένες" προεκλογικές και μετεκλογικές συμφωνίες.


Εντάξει, νότιο Νογκάλες δεν είμαστε σε καμία περίπτωση! Δεν είμαστε όμως και βόρειο. Η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην τήρηση των θεσμικών κανόνων.


Η εμπιστοσύνη, όταν διαρρηγνύεται, δύσκολα ξανακερδίζεται.

607 προβολές0 σχόλια