Αναζήτηση

"Κάθισμα βαθύ" στην οικονομία!

Κομισιόν: Στο 9,7% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 - Η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη

Τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα από την πανδημία, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν βλέπει ύφεση της τάξης του 9,7% το 2020, έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στις χώρες της ευρωζώνης, με την Ιταλία να ακολουθεί με -9,5% και την Ισπανία με -9,4%. Για το 2021 η Κομισιόν προβλέπει ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη με άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7,9%.  Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού, τονίζει η Κομισιόν στην έκθεση, λόγω της σημασίας του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και το υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Όπως τονίζεται στην έκθεση αν και η Ελλάδα ξεκίνησε το 2020 με το δεξί με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη σταμάτησε εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών παγκοσμίως.

Αν και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ευρείας κλίμακας για να προστατεύσει την αγορά εργασίας ωστόσο, θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 16,5%.

11 προβολές0 σχόλια