Καταστράφηκε σε επίθεση το Antonov AN-225, το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Antonov AN-225, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας θλίψη στον κόσμο της αεροπορίας καθώς ήταν σύμβολο.

Το τεράστιο αεροσκάφος που ονομάζεται «Μρία», δηλαδή «όνειρο» στα ουκρανικά, ήταν σταθμευμένο κοντά στο Κίεβο , όταν δέχτηκε ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες υποσχέθηκαν πως θα προσπαθήσουν να το ανακατασκευάσουν.
«Μπορεί η Ρωσία να κατέστρεψε το Μρία μας αλλά δεν θα καταστρέψουν και τα όνειρά μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και ευρωπαϊκό κράτος. Θα επικρατήσουμε», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η ουκρανική κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, η οποία διαχειρίζεται τον Antonov, εξέδωσε την Κυριακή δήλωση λέγοντας ότι το αεροσκάφος είχε καταστραφεί, αλλά μπορεί να ανακατασκευαστεί με έξοδα της Ρωσίας — κόστος που υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η αποκατάσταση εκτιμάται ότι θα στοιχίζει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα διαρκέσει πάνω από πέντε χρόνια», ανέφερε η δήλωση. «Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα έξοδα θα καλυφθούν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία έχει προκαλέσει εκ προθέσεως ζημιά στην αεροπορία της Ουκρανίας και στον τομέα των αερομεταφορών».

Έχει υπηρετήσει για πάνω από 30 χρόνια και χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Το AN-225 βοηθούσε σε αερομεταφορές κατά τη διάρκεια κρίσεων σε άλλες χώρες. Στον απόηχο του σεισμού της Αϊτής του 2010, παρέδωσε προμήθειες στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία. Κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών σε πληγείσες περιοχές.
Ήταν το δημοφιλέστερο αεροπλάνο στον κόσμο της αεροπορίας και προσέλκυε μεγάλα πλήθη όπου και να ταξίδευε, ιδίως όταν έκανε εμφάνιση σε εκθέσεις.
Μέχρι σήμερα, το Μρία παραμένει το βαρύτερο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ. Έχει έξι κινητήρες turbofan, και μπορεί να μεταφέρει βάρος 250 τόνων. Έχει επίσης το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών.
Ένα στο είδος του, το αεροσκάφος ήταν το μοναδικό που κατασκεύασε η εταιρεία Antonov.
Για πρώτη φορά πέταξε το 1988 και από τότε βρισκόταν σε υπηρεσία.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *