Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Κορονοϊός: Χαλάρωση και ανευθυνότητα επιταχύνουν το δεύτερο κύμα

Πληθαίνουν καθημερινά τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, τείνοντας να επιβεβαιώσουν τους φόβους των ειδικών που βλέπουν το πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, να έρχεται πριν το φθινόπωρο, όπως αρχικά αναμενόταν. Τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό της χώρας, οι συνωστισμοί που παρατηρούνται σε πλαζ και πανηγύρια, ο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων εκ των οποίων πολλά εισαγόμενα που καταγράφεται

πλέον καθημερινά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα βαλκανικό κλοιό κρουσμάτων, έχουν σημάνει συναγερμό. Επιστροφή στην καραντίνα Η απομάκρυνση από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχει τις επιπτώσεις της και διεθνώς, ακόμη και με επαναφορά της καραντίνας. Συγκεκριμένα, η Μελβούρνη μπήκε σε δεύτερο lockdown για 6 εβδομάδες και η πολιτεία της, Βικτώρια  έκλεισε τα σύνορά της για πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια, με την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ.

Ταυτόχρονα ολόκληρο το Καζακστάν βρίσκεται ήδη σε 15νθήμερο lockdown, η Ιαπωνία βλέπει άνοδο των κρουσμάτων αποκλείοντας όμως νέα καραντίνα στο Τόκιο, ενώ με το ερωτηματικό του lockdown βρίσκεται το Ισραήλ. Η χώρα βλέπει επισήμως ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας τον τελευταίο μήνα, με τα κρούσματα να έχουν διπλασιαστεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ημερησίως περίπου 1.000 - 1.200 νέα.

Στις ΗΠΑ, ο Άντονι Φάουτσι σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου, έχει προτείνει lockdown στις πολιτείες που παρουσιάζουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τους, αφήνοντας την απόφαση στις τοπικές κυβερνήσεις. Η γειτονική Σερβία παρότι δεν προχωρεί σε lockdown του Βελιγραδίου, λόγω εσωτερικών αντιδράσεων, εντούτοις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το σύστημα υγείας της, καθώς δεν έχουν ούτε μία ελεύθερη κλίνη για τους ασθενείς.

Σωρευτικά τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα ξεπερνούν διεθνώς τα 210.000 ημερησίως από περίπου 170.000, αν και οι θάνατοι έχουν μειωθεί από τις 8.000 και πλέον, σε 5.500 περίπου.

Η άνοδος στην Ελλάδα Στη χώρα μας, η άνοδος των κρουσμάτων είναι σταθερή μεταξύ 20-30 κρουσμάτων καθημερινά το τελευταίο 10ήμερο, με δύο κορυφώσεις χθες και προ τριημέρου, όπου καταγράφηκαν 50 και 43 κρούσματα, αντίστοιχα. Κίνδυνος η χαλάρωση - Όλα αλλάζουν Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ,  η κατάσταση παραμένει δυναμική. Και το πιο επίφοβο σημείο, είναι η εξαιρετική χαλάρωση του πληθυσμού.


Όπως αντίστοιχα στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και ο κίνδυνος - με τους φορείς χωρίς συμπτώματα να φτάνουν περίπου το 80% όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό - να «περάσει» ο ιός σε μετάδοση όχι μέσω των γνωστών μας, αλλά μέσω της γειτονιάς ή της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία ζούμε.

16 προβολές0 σχόλια