Αναζήτηση
  • Lepantoporto

«Κόκκινη» επιφυλακή στον Έβρο: «Σφραγίζεται» η περιοχή, φόβοι για εργαλειοποίηση του προσφυγικού


Σε αυξημένη επιφυλακή για ενδεχόμενη «έκρηξη» του προσφυγικού/μεταναστευτικού είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με τις Αρχές να παρακολουθούν στενά την κατάσταση που επικρατεί σε Έβρο και νησιά. Και αυτό επειδή υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην κυβέρνηση πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει και το προσφυγικό για να προωθήσει την «ατζέντα» του στην περιοχή και να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων για την Τουρκία.

Τη θέση αυτή εξέφρασε άλλωστε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, με δουλέμπορους να επιχειρούν την εισχώρηση ατόμων από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια τη μεταφορά τους προς τη Θεσσαλονίκη μέσω μεγάλων οδικών δικτύων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο για «σφράγισμα» του Έβρου. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ και με 30 άτομα η κάθε μια θα σαρώνουν τον Έβρο προβαίνοντας σε «χειρουργικές» επεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων και αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η ενίσχυση αυτή θα γίνει με τους συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν πρόσφατα. Την ίδια ώρα, προχωράει και η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο.

2 προβολές0 σχόλια