Αναζήτηση
  • Lepantoporto

"Κ ό κ κ ι ν η" η Αττική. "Στον αέρα" τα σχολεία

Οι τελικές αποφάσεις για σκληρό lockdown στην Αττική θα ληφθούν σήμερα


Στην πρόταση να ενταχθεί η Αττική στις «κόκκινες» περιοχές στον χάρτη επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέληξε χθες η επιτροπή των επιδημιολόγων, υπό τη σκιά της ανησυχητικής αύξησης του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, την αυξανόμενη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τις περιορισμένες δυνατότητές του να ανταποκριθεί σε μία νέα έξαρση της COVID-19. Ο χαρακτηρισμός της Αττικής ως «κόκκινης» αναμένεται να φέρει και σκληρές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και του λιανεμπορίου και οι οποίες αναμένεται να ληφθούν σήμερα, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, σήμερα τα μέλη της επιτροπής, εφόσον αποδεχθούν και την πρόταση της «μικρής επιτροπής» των επιδημιολόγων, θα κληθούν να καταλήξουν μετά ψηφοφορία στα μέτρα που θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στην Αττική.


Με βάση το τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές, θεωρείται βέβαιο ότι η εισήγηση θα περιλαμβάνει την επαναφορά του click away για το λιανεμπόριο, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνουν κλειστά γυμνάσια και λύκεια. Να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν σκέψεις σε στελέχη του υπουργείου Παιδείας για λειτουργία μόνο των γυμνασίων ως ενδιάμεση λύση. Στην επιτροπή θα συζητηθεί και το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ., η οποία ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές. Το βρετανικό στέλεχος Ανησυχία προκαλεί και η διαφαινόμενη διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν επιπλέον επτά δείγματα θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος (τέσσερα στην Κρήτη, δύο στην Αττική, ένα σε πύλη εισόδου της χώρας). Τα θετικά στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού δείγματα που έχουν εντοπιστεί πλέον είναι 66. Τον κίνδυνο να εκτυλιχθούν εικόνες που θα θυμίζουν την πίεση του συστήματος υγείας κατά το δεύτερο κύμα στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλία επισημαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ΠΟΕΔΗΝ, σε εννέα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν χθες 138 ασθενείς σε σύνολο 198 κλινών εντατικής (κενές 60 κλίνες). Ενδεικτικά, στη ΜΕΘ του Γ. Γεννηματάς, δυναμικότητας 11 κλινών, χθες νοσηλεύονταν 10 ασθενείς, στον Ευαγγελισμό ήταν καλυμμένες οι 28 από τις 32 κλίνες, στο Σωτηρία οι 52 από τις 84, στο Αττικόν οι 16 από τις 23, στο Σισμανόγλειο οι 12 από τις 14 και στο Θριάσιο οι 11 από τις 12.

6 προβολές0 σχόλια
  • Facebook - White Circle