Αναζήτηση

Μάσκα: Είναι αποτελεσματική;

Τα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματική προστασία που μπορεί να προσφέρει η μάσκα ενάντια στο νέο κοροναϊό.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όπως και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστούν την χρήση μάσκας, είτε χειρουργικής είτε πολλαπλών χρήσεων, ως μέτρο για να προστατευθούμε αλλά και να ανακόψουμε την πορεία του νέου κοροναϊού στην χώρα. Η μετάδοση του κορανοϊού πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μιλούν, φτερνίζονται ή βήχουν, σύμφωνα με την Δρ. MeiLan Han, καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα της πνευμονικής και της εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σημαντική η μάσκα και για τους ασυμπτωματικούς Εάν αυτά τα σταγονίδια προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή εισπνευστούν, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από τον ιό. Με την χρήση της μάσκας δημιουργείται ένα φυσικό φράγμα που σταματά αυτά τα σταγονίδια και τα εμποδίζει από το να εξαπλωθούν στον περιβάλλοντα αέρα.


Σύμφωνα με την Δρ. MeiLan Han οι μάσκες γίνονται ακόμα πιο σημαντικές, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από COVID-19 είτε δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μεταδίδουν δηλαδή τον κοροναϊό όντας ασυμπτωματικοί, είτε δεν έχουν εμφανίσει ακόμα, καθώς τα συμπτώματα της νόσου ενδεχομένως να αργήσουν να εκδηλωθούν. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ακόμα και από άτομα που βρίσκονται σε προ-συμπτωματικό στάδιο ή και από εκείνα που τον φέρουν ασυμπτωματικά.

25 προβολές0 σχόλια