Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Μάσκες παντού για να προλάβουμε σοβαρότερα μέτρα

Ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα που θα στοχεύουν στην τήρηση των αποστάσεων και στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, καθώς η υπερβολική χαλάρωση λόγω καλοκαιριού, δίνει περιθώρια στον ιό να ανακάμπτει και να προσβάλλει ολοένα και περισσότερα άτομα. Επίσης τα κυβερνητικά επιτελεία βρίσκονται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, προκειμένου να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στις εκκλησίες, καθώς ο 15αύγουστος πλησιάζει και η προσέλευση στους ναούς προβλέπεται μαζική, όπως κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί δεν σταματούν να επισημαίνουν την ανάγκη χρήσης της μάσκας για την προστασία όλων, καθώς το άνοιγμα στην οικονομία και τον τουρισμό έχει ανεβάσει τον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στο 0,4 από 0,1 που ήταν όταν έγινε η άρση του lockdown στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι μάσκες δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε το πρωταρχικό μέτρο προφύλαξης από τον ιό, γιατί το καθοριστικό μέτρο, είναι η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων, σε συνδυασμό με την ατομική υγιεινή των χεριών και του βήχα. Εντούτοις, οι μάσκες έχουν σημαντική συμμετοχή στην αποφυγή του ιού, φιλτράροντας τα σωματίδια που εκπνέονται από τους φορείς της ασθένειας, αλλά και προστατεύοντας τους υγιείς από την εισπνοή σημαντικού μέρους των σταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα, γύρω τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς φορούν μάσκα, οι πιθανότητες μετάδοσης περιορίζονται μόλις στο 5% από 90% χωρίς μάσκα, ενώ όταν και οι υγιείς φορούν μάσκα, οι πιθανότητες μετάδοσης πέφτουν κάτω από 1,5%.

Οι χώροι που φοράμε υποχρεωτικά τη μάσκα από σήμερα - ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού - Καταστήματα τροφίμων, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία - Καταστήματα λιανικής - Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Ιατρεία

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας στους υγειονομικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα σουπερμάρκετ, ενώ το πρόστιμο η χρήσης της μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.

29 προβολές0 σχόλια