Αναζήτηση

Μέρα αμφιλεγόμενη για την Εκκλησία...

Στις 23 Μαρτίου 1821 -σαν σήμερα- έγινε ο αφορισμός της Επανάστασης του Υψηλάντη και του ηγεμόνα της Μολδαβίας από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε'


Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Ήταν ένα μακροσκελές κείμενο με πολύ βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για τους Έλληνες και ύμνους για τον κατακτητή...

Πέραν του αφορισμού προϋπήρξαν και πατριαρχικοί εγκύκλιοι με παρόμοιο αφοριστικό περιεχόμενο για την ελευθερία και του δασκάλους της διαφώτισης.

Να σημειωθεί ακόμη ότι πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει η λέξη Έλληνας, Ελλάδα, Έθνος.

Έχουν αφοριστεί ακόμη ο Φεραίος, ο Κολοκκτρώνης, η Μπουμπουλίνα και άλλοι - κατα καιρούς- άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Πάντως οι χριστιανοί-άγιοι ποτέ δεν υπέκυψσν στους διώκτες.

Προτίμησαν τον θάνατο από την υπακοή.

Πολλά γεγονότα στην Ιστορία μας αποτέλεσαν σημεία τριβής μεταξύ των ιστορικών, προκειμένου ν' ανευρεθεί η αλήθεια. Στην προκειμένη περίπτωση άλλοι μιλούν για σκοπιμότητα προκειμένου να σωθεί ο Ελληνισμός, για εκβιασμό του Σουλτάνου και άλλοι για απόρριψη της Επανάστασης.

Οι διαχρονικοί αφορισμοί - ακόμη και στις μέρες μας- χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης και από τους ιστορικούς και από την Εκκλησία. Είναι γεγονός ότι ο Σουλτάνος στο τέλος θανάτωσε με απαγχονισμό το Γρηγόριο Ε'.

Η εκκλησία τον ανακήρυξε Εθνομάρτυρα και Άγιο. Επίσης λέγεται ότι το Πατριαρχείο προχώρησε σε άρση του αφορισμού.

140 προβολές0 σχόλια