Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Μαθήματα για αρχάριους..................

του Λεωνίδα Αναγνώστου

*Ο Λεωνίδας Αναγνώστου είναι γιατρός μικροβιολόγος, π. Ερευνητής Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επειδή στο διαδίκτυο έχουν προκύψει διάφοροι "εξειδικευμένοι" σχολιαστές ιατρικών θεμάτων γράφοντας βουνό τις, με το συμπάθειο, μαλακίες παραθέτω τρεις ορισμούς για να μάθουν κάποιες έννοιες που στο μυαλό(?) τους έχουν άλλο περιεχόμενο από τους συμβατικούς ορισμούς όπως τους έχει προσδιορίσει η επιστήμη.


Καλόν είναι δε και έξυπνο να μην μιλουν ή γράφουν για πράγματα που δεν γνωρίζουν γιατί εκτός από τους γνώστες του αντικειμένου τους διαβάζουν και αδαείς που εύκολα παρασύρονται και παραπλανιούνται


Η πανδημία, που προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός), είναι επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή (ήπειρο) ή σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια της οποίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός με την πάροδο του χρόνου (σταθερή επίπτωση), δε θεωρείται πανδημία. Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης δεν αφορούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη.


Ως επιδημία (επί + δήμος) ή λοιμός χαρακτηρίζονται οι εξάρσεις ασθενειών που εμφανίζονται σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό και δεδομένη χρονική περίοδο, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά σε ένα τόπο ή μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή (ήπειρο) ή σε παγκόσμια κλίμακα, ορίζεται ως πανδημία.


Ως ενδημία ορίζεται όταν μια ασθένεια (συνηθέστερα λοιμώδης νόσος) παρουσιάζεται μόνιμα ή συχνά σε έναν τόπο

31 προβολές0 σχόλια
  • Facebook - White Circle