Αναζήτηση

.Μαράθηκαν τα λούλουδα, χάθηκε το φεγάρι. Ένας λεβέντης έσβησε, που τον ελέγαν Άρη

Η τελευταία σελίδα της ζωής του Άρη Βελουχιώτη (Θανάσης Κλάρας), γράφτηκε στις 16 Ιουνίου 1945 - σαν σήμερα- στη Μεσούντα Άρτας. Πρόκειται για τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ,με πλούσια αντιστασιακή δράση.

Μεγάλη προσωπικότητα και μεγάλη η προσφορά του.

Πάντοτε καλοντυμένος με ατσαλάκωτη στολή και με γυαλισμένες μπότες.

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος


Για τους αριστερούς ήταν ένας ήρωας. Για τους δεξιούς ήταν ένας σφαγέας. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Υπέγραψε "δήλωση μετανοίας" και αποφυλακίστηκε. Λέγεται ότι ήταν σύμφωνος σ' αυτό και ο Ζαχαριάδης, προκειμένου να μπορεί να οργανώσει το ΚΚΕ.

Αυτή η δήλωση τον συνόδευε σ' όλη του τη ζωή. Στην Κατοχή συνεργάστηκε και με τον αντίπαλό του Ζέρβα κατά των Γερμανών (Γοργοπόταμος). Αν αυτή η συνεργασία συνεχιζόταν, δε θα είχαμε εμφύλιο πόλεμο. Δε συμφώνησε με τη Συμφωνία της Βάρκιζας (παράδοση όπλων) . Το ΚΚΕ τον διέγραψε και τον αποκήρυξε. Πολύ σκληρή η οδηγία- μήνυμα:

"Ούτε νερό ούτε ψωμί στο δηλωσία μιζέρια- Άρη".

Στην καταδίωξη του Άρη από Εθνοφυλακή και Ελληνικό Στρατό, εγκλωβίστηκε στο Φαράγγι Φάγγου κοντά στη Μεσούντα- περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων (την περιοχή την γνωρίζω, γιατί είναι κοντά στο χωριό μου).

Να διαφύγει δεν μπορούσε. Ή παράδοση ή αυτοκτονία. Προτίμησε το δεύτερο. Έβαλε τέλος στη ζωή του με το ίδιο το πιστόλι του. Τον μιμήθηκε και ο σύντροφός του Τζαβέλας με μια χειροβομβίδα.

Όταν τους βρήκαν νεκρούς, τους έκοψαν τα κεφάλια και τα κρέμασαν στην Πλατεία Τρικάλων Μεγάλη απανθρωπιά!


Ύστερα από πολλά χρόνια το ΚΚΕ δικαίωσε τον Άρη. .Πρώτα πολιτικά και αργότερα και κομματικά.Ύστερα από 73 χρόνια κατάλαβαν το δίκιο του Άρη και ήρθε η δικαίωση.

Μια δικαίωση σε δύο δόσεις...

Το τέλος του Άρη έγινε τραγούδι: ...Μαράθηκαντα λούλουδα, χάθηκε το φεγάρι. Ένας λεβέντης έσβησε, που τον ελέγαν Άρη".

45 προβολές0 σχόλια