Αναζήτηση

Μαρία Ζιαμπάρα: Αναγκαία μεν αλλά όχι επαρκής η ετήσια διοργάνωση εκδηλώσεων

Διαφύλαξη και εμπλουτισμός του πολιτιστικού κεφαλαίου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Η σύνδεση της πόλης μας με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, που συγκαταλέγεται στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορίας, αναδεικνύει την ευθύνη που έχουμε ως δήμος και ως τοπική κοινωνία προκειμένου να διαφυλάξουμε και να εμπλουτίσουμε το συγκεκριμένο πολιτιστικό κεφάλαιο.

Από τον πρώτο επίσημα οργανωμένο εορτασμό που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1979 επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Μακρυγιάννη μέχρι και σήμερα ο δήμος έχει επικεντρωθεί κυρίως στη διοργάνωση εκδηλώσεων προς ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος. Το πρόγραμμα του εορτασμού που έχει τη μέγιστη διάρκεια μιας εβδομάδας το μήνα Οκτώβρη περιλαμβάνει συνήθως εικαστικές, συνεδριακές και αθλητικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται στην αναπαράσταση της ναυμαχίας και στη δοξολογία που τελούνται με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων -επίσημων προσκεκλημένων από την Ελλάδα και πρεσβείες του εξωτερικού.


Η ετήσια διοργάνωση εκδηλώσεων για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι αναγκαία μεν αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για τη διαφύλαξη και κυρίως για τον εμπλουτισμό του συγκεκριμένου πολιτιστικού κεφαλαίου.


Οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει, ώστε ο δήμος και η τοπική κοινωνία να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός Φορέα από το Δήμο Ναυπακτίας, που θα επωμιστεί το μεγάλο βάρος της εξωστρέφειας, της στήριξης του Δικτύου Πόλεων, των συνεργειών και των συνεργασιών με όλους τους φορείς στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με στόχο την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη.


Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στη δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Ο δήμος Ναυπακτίας θα μπορούσε να έχει ενεργό συμμετοχή ακόμα και συντονιστικό ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα. Εξάλλου η ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα της συμμαχίας δυνάμεων. Αυτό το μήνυμα της συνέργειας και συνεργασίας πρέπει να είναι ένα από τα μηνύματα που θα αποτελέσει πυξίδα στη σύγχρονη εποχή.


Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, ξεκινώντας από το σχολείο. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε να ενταχθεί η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στα σχολεία μας στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας με τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλη τη διάρκεια του έτους. Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτό είναι το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο θα συνδέσουμε τη νέα γενιά με τον πλούτο, ιστορικό, πνευματικό, πολιτιστικό, της ναυμαχίας. Μέσα από τη γνώση και τη βιωματική προσέγγιση οι νέοι θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη και στον εμπλουτισμό του συγκεκριμένου πολιτιστικού πόρου. Είναι λυπηρό, που την τελευταία δεκαετία, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο 2011-2014, απουσιάζουν από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου δράσεις από και για τα παιδιά. Μια καλά εκπαιδευμένη νέα γενιά αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το παρόν και το μέλλον.Μαρία Ζιαμπάρα

M.Sc. Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

471 προβολές1 σχόλιο