Μαρία Ζιαμπάρα: βήματα πίσω ολοταχώς…

Οι επισκέπτες μας κι εμείς

Αντιφατικά τα συναισθήματα μου σήμερα από το πρωινό περπάτημα στην πόλη. Με χαρά αντίκρυσα ένα οργανωμένο γκρουπ αλλοδαπών επισκεπτών στη δυτική πύλη του Κάστρου με τον ξεναγό να τους μιλά για την Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου.

Ένιωσα χαρά λοιπόν που περιηγητές με ξεναγό επισκέπτονται και μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Μαζί με τη χαρά όμως δεν λείπει και η απογοήτευση που αυτή η τόσο σημαντική πλευρά της πόλης μας, η δυτική πύλη του Κάστρου αντί να αναβαθμίζεται, υποβαθμίζεται.

Ήταν Μάρτης (αν θυμάμαι καλά) του 2014 που επί δημαρχίας Μπουλέ προβήκαμε σε μια σημαντική ενέργεια στο πλαίσιο του οράματος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για την Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου. Αγοράσαμε και γκρεμίσαμε την ιδιοκτησία που μέχρι τότε έκλεινε την είσοδο και «προσέβαλε» το μνημείο. Στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης προχωρήσαμε σε αυτή την πράξη γνωρίζοντας καλά ότι το έργο αυτό θα «αγγίξει» λίγους και φυσικά ότι δεν πρόκειται να προσθέσει ψήφους στην παράταξη μας.

Ήταν όμως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάδειξη της Καστροπολιτείας σε συνδυασμό και με την προγραμματική σύμβαση που είχαμε υπογράψει με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση, Καταγραφή και προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου».

Στην ίδια λογική στην ίδια πλευρά της πόλης είχαμε δώσει σε κοινή χρήση δημοτικό δρόμο που οδηγούσε στη δυτική πλευρά του Κάστρου και σε χώρο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού που μέχρι τότε «κρυβόταν» πίσω από κλειστή καγκελόπορτα.

Κι ενώ όλα αυτά ξεκίνησαν, οκτώ χρόνια μετά οι επισκέπτες μας έρχονται σε επαφή με ένα υποβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο που «περιφρουρείται» από κάδους απορριμμάτων και φυσικά δεν μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα στον υπέροχο δημοτικό δρόμο γιατί η πόρτα είναι ερμητικά κλειστή.

Στον αυτόματο πιλότο η πόλη και στο σημείο αυτό της πόλης ούτε καν σημειωτόν όπως γίνεται στους δρόμους σε περιόδους αιχμής αλλά με βήματα πίσω ολοταχώς…

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *