Αναζήτηση

Μαρία Ζιαμπάρα: Με πυξίδα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Η Μαρία Ζιαμπάρα με ένα ακρως ενδιαφέρον άρθρο αναδεικνύει πτυχές αξιοποίησης και κεφαλαιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την πόλη και το δήμο γενικότερα του κοσμοϊστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας.Ανεξάντλητο και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο το πολιτιστικό απόθεμα της Ναυπάκτου ξεκινώντας από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Σε αυτή την πορεία σταθμός και ανεκτίμητο κεφάλαιο αποτελεί η Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί κι έχουν γραφτεί πολλά όχι μόνο για τη σημασία αλλά και για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος. Παρόλα αυτά ζητούμενο παραμένει μέχρι και σήμερα η κεφαλαιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του για την πόλη της Ναυπάκτου και το δήμο Ναυπακτίας στο σύνολο του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το

γεγονός ανακαλείται στη μνήμη μας κυρίως μέσα από την αναπαράσταση της ναυμαχίας στο λιμάνι, εκδήλωση που προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, και δευτερευόντως μέσω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της εβδομάδας με πολύ μικρή ως ελάχιστη συμμετοχή όχι μόνο επισκεπτών αλλά και ντόπιων.

Ο συντοπίτης μας Γ. Αθανασιάδης – Νόβας σε ομιλία του στο Συνέδριο της Βενετίας το 1971 με την ευκαιρία του εορτασμού των 400 χρόνων από τη Ναυμαχία, διετύπωσε πολύ ουσιαστικές προτάσεις που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Με αφετηρία λοιπόν τις σκέψεις και προτάσεις του Νόβα και μέσα από την προσωπική μελέτη, ενασχόληση και εμπειρία μου στο θέμα, οι παρακάτω σκέψεις θα μπορούσαν να προστεθούν και να συμβάλλουν σε ένα γόνιμο διάλογο για την αξιοποίηση και κεφαλαιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της ναυμαχίας της Ναυπάκτου.


Αναγκαία κρίνεται η συγκρότηση από το δημοτικό συμβούλιο μόνιμης επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής που αντίστοιχα θα αναλάβουν σε ετήσια βάση τη μελέτη και την επεξεργασία όλων των δεδομένων έτσι ώστε να καταρτισθεί ένα πλαίσιο ενεργειών, δράσεων και εκδηλώσεων με δυο κυρίως στόχους.


Ο πρώτος στόχος αφορά την πολυπόθητη εξωστρέφεια, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία ανθρώπων του πνεύματος αλλά και του ναυταθλητισμού από τις χώρες και πόλεις που συμμετείχαν στο ιστορικό γεγονός. Συνοπτικά και ενδεικτικά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε διοργάνωση συνεδρίων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και τη διοργάνωση διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα από τη Μεσίνα της Ιταλίας μέχρι τη Ναύπακτο με ενδιάμεσους ιστορικούς σταθμούς, αλλά και συνεργασιών που θα οδηγούσαν στη δημιουργία υποδομών στη Ναύπακτο με ευθεία παραπομπή στο ιστορικό γεγονός.


Η ανάπλαση της πλατείας του Λιμανιού με μετονομασία της σε Πλατεία Ναυμαχίας Lepanto, (πρόταση που κατατέθηκε από το δήμο μας το 2012 για σχεδιασμό της πλατείας από αρχιτεκτονικές σχολές των πόλεων που πήραν μέρος στη Ναυμαχία), η ανέγερση μνημείου της ναυμαχίας αφιερωμένο στον άγνωστο κωπηλάτη – πολεμιστή (μια εξαιρετική πρόταση του Νόβα) θα μπορούσαν να είναι κάποιες πρώτες δράσεις.


Ο δεύτερος στόχος που ωστόσο αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη όλων των υπολοίπων είναι η ενεργοποίηση της συμμετοχής των δημοτών ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά. Η συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσε να έχει καρποφόρα αποτελέσματα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η προσπάθεια που είχε γίνει το 2013 με την καθιέρωση διαγωνισμού λογοτεχνίας και ζωγραφικής στην οποία συμμετείχαν μαθητές από τα σχολεία της Ναυπάκτου.


Αν οι άνθρωποι της πόλης μας δεν γνωρίσουν, αν δεν κατανοήσουν την αξία και τον πλούτο που κρύβει για την Ναύπακτο το ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας του 1571 δεν θα μπορέσουν ποτέ να διεκδικήσουν και να απολαύσουν τους θησαυρούς του. Θα μένουν απλοί θεατές που θα θαμπώνονται από την στιγμιαία λάμψη των βεγγαλικών και των πυροτεχνημάτων.

179 προβολές0 σχόλια