Αναζήτηση

ΜΑΡΑΙΝΟΜΑΙ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ( Παραδοσιακό Αιτωλ\νίας)

ΜΑΡΑΙΝΟΜΑΙ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ ( Παραδοσιακό Αιτωλ\νίας)


Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Ένας απ' τους παλιότερους τραγουδιστές δημοτικών τραγουδιών ήταν ο Θανάσης Κατσίκης από Σταμνά Αιτωλ\νίας. Τραγουδούσε στα πανηγύρια ιδιαίτερα το "μαραίνομαι ο καημένος".

- Είναι αργός χορός, που τον ακούμε πλέον σ' όλη την Ελλάδα. Συνοδεύεται με ζουρνάδες και νταούλια. Στη θέση του ζουρνά μπήκε το κλαρίνο. - Είναι τραγούδι χωρισμού με έντονα χαρακτηριστικά αγάπης.Η αγάπη φαίνεται από το "Μαραίνομαι" και την επανάληψη " ματάκια μου". Προμηνύεται και ο ερχόμενος χωρισμός.

"Αχ μαραίνομαι ο καημένος ματάκια μου σαν το βασιλικό. Αχ όπου τον εποτίζεις ματάκια μου με θαλασσόνερο."

-Το τραγούδι μιλάει για βασιλικό ( σύμβολο έρωτα και νεότητας) και για μαντζουράνα( σύμβολο ευτυχίας): "Αχ σγουρέ βασιλικέ μου και μαντζουράνα μου ματάκια μου τι μου μαράθηκες."

-Προστίθεται και το κυπαρίσσι ( ομορφιά και λεβεντιά). Κλονίζεται η αγάπη.

Φοβάται ο νέος ότι θα λυγίσει η αγάπη του και άλλος θα τη γεύεται: "Αχ, ψηλό μου κυπαρίσσι γέρνει η κορφάδα σου και ποιος θα τη γλεντήσει την ομορφαάδα σου."

-Στην τελευταία στροφή φαίνεται ότι κάποιος τον κατηγόρησε και επήλθε οι χωρισμός: "Αχ, σγουρέ βασιλικέ μου ματάκια μου τι μου μαράθηκες ποιος σ' έβαλε στα λόγια και με παράτησες".

- Αυτό το τραγούδι έκλεψε τις καρδιές όλων των τηλεθεατών στον τελικό τραγουδιού

"Ελλάδα έχεις ταλέντο" ,όπου ο μικρός Κώστας Τσαμαδός πήρε το βραβείο των 50.000 ευρώ, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στο τηλεοπτικό κοινό. - Το τραγούδι "μαραίνομαι ο καημένος" τραγουδούσε ο θρύλος των Δ.Τ. Τάκης Καρναβάς και η Αρετή Κετιμέ.

55 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων