Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Μαύρα σύννεφα στην οικονομία

Μαύρες προβλέψεις για το κοντινό μέλλον - Μεγάλη ύφεση, περιορισμός της κατανάλωσης, μείωση των εξαγωγών το κόστος του κορωνοϊού


Η συνολική ύφεση στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 6% συνολικά φέτος και το επόμενο έτος, αφού με βάση τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν θα υπάρξει ύφεση 9% του ΑΕΠ το 2020 και ανάκαμψη 6% το 2021. Αυτές οι προβλέψεις, μάλιστα, δεν συνυπολογίζουν ότι χάνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης για τα έτη αυτά, που είχαν προβλεφθεί προ πανδημίας.

Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας αλλά και οι εργαζομένοι τους «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον τουριστικό τομέα και ποιο θα είναι το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλο το εύρος της οικονομίας, στην απασχόληση και στα δημοσιονομικά.

Έρχεται θύελλα  Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, με επιβράδυνση της οικονομίας, ταμειακή «ασφυξία» των επιχειρήσεων και μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Ο μεγάλος τους φόβος είναι ότι από τα μέσα Ιουλίου ώς τον Σεπτέμβριο μπορεί να εκδηλωθεί κύμα μαζικών απολύσεων, που θα προκαλέσει αντιδράσεις, κοινωνική αναταραχή και περαιτέρω επιδείνωση του πολιτικοοικονομικού και του επενδυτικού κλίματος. Κατά τις εκτιμήσεις του, ιδιαίτερα αρνητικές – και με πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες – θα είναι οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά, που θα περιορίσουν τις δυνατότητες χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία θα αναγκαστεί να βασιστεί κυρίως στα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης – εάν και όταν αρχίσουν να εισρέουν. Για την ακρίβεια η χώρα εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό και την εστίαση (η οποία εστίαση εξαρτάται και αυτή πάρα πολύ από τον τουρισμό).

29 προβολές0 σχόλια