Αναζήτηση

Μετάλλαξη Δέλτα. Έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί

«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει, υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφριά νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν».


Αυτή η δήλωση που εκτοξεύεται από επίσημα χείλη προκαλεί έντονη ανησυχία και δείχνει ότι δύσκολα θα απεμπλακούμε πλέον από την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί σε ό,τι αφορά τη νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανοσοποίησης μέσω των εμβολίων καθώς και την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Ματίνα Παγώνη παρότρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές τους. Ειδικότερα, επισήμανε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι, καθώς η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί. Εξήγησε παράλληλα ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε υπογραμμίζοντας πως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η μετάλλαξη Δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από κρούσματά της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40. «Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κα Παγώνη επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει πρόθεση να πανικοβάλλει τους πολίτες με τα λεγόμενά της.

15 προβολές0 σχόλια