Αναζήτηση

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέες ανησυχίες

Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη παρουσιάζουν γενικά μία καλύτερη εικόνα, η μετάλλαξη Δέλτα -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία εξαπλώνεται ταχέως σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή.

Η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας. Η Δέλτα κυριαρχεί επίσης σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο ΠΟΥ ζητά μάσκα και στους εμβολιασμένους

Αξίζει να σημειωθεί πως στον απόηχο της απειλής του νέου στελέχους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι συστήνει και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση και η αποφυγή του συνωστισμού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως επίσης ζητούν καλύτερη και ταχύτερη ιχνηλάτηση.


Το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση, επισημαίνοντας πως η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη τώρα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σχετική αύξηση της νοσηλείας και των θανάτων».

11 προβολές0 σχόλια