Αναζήτηση

Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


"Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία".


Συναντηθήκαμε τυχαία στην παραλία. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης φανερά απογοητευμένος, μου θύμισε το στίχο.


Άνθρωπος του χώρου της εστίασης αναπολούσε την εποχή που η ζήτηση είχε πιάσει στρατόσφαιρα, η προσφορά ακολουθούσε κατά πόδας, τα καφέ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, η πίστωση δημιουργούσε την εντύπωση του δωρεάν, και πολλοί επιχειρηματίες έτρεχαν να επενδύσουν στον χώρο της διασκέδασης που (υποτίθεται…) ήταν….το μέλλον.


Ήταν η εποχή που τα πάθη μας δεν ήταν πλέον πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά καταναλωτικά και ψυχαγωγικά με την διασκέδαση να αποτελεί το αλατοπίπερο μιας καθημερινότητας που κράδαινε για σημαία της, την αδιάκοπη έξοδο.


Κάποτε όμως οι προτεραιότητες άλλαξαν, οι παλιές συνήθειες δεν ξυπνούσαν την ίδια

ένταση, η καθημερινή έξοδος έπαψε να είναι συμφέρουσα, κι ότι απέμεινε από το πνεύμα εκείνης της εποχής, το βιώναμε πλέον μόνον σαν μακρινή ανάμνηση.


Ο χώρος της εστίασης μπήκε σε κρίση, σήμερα βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, με τους επιχειρηματίες να ζητούν διάφορες ελαφρύνσεις, όπως ελαστικές δανειοδοτήσεις, μείωση του ΦΠΑ, επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και αύξηση τετραγωνικών


Προσωρινά, οι ελαφρύνσεις, πιθανόν να ανακουφίσουν. Μακροπρόθεσμα όμως, νομίζω πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει δραστικά.


Πριν κάποια χρόνια, είχα βρεθεί σε μια μικρή Ευρωπαϊκή πόλη που έβλεπε τη θάλασσα. Μετά το βραδινό φαγητό, αποφάσισα να κάνω ένα περίπατο μέχρι την παραλία. Όταν έφτασα, γεμάτος έκπληξη αντίκρισα ένα τοπίο έρημο, βουβό, βυθισμένο στο σκοτάδι..


Επέστρεψα στο ξενοδοχείο.


"Τα καφέ-μπαρ της παραλίας είναι ανοιχτά μόνο στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν" με ενημέρωσαν στη ρεσεψιόν. "Μόλις μπει ο Νοέμβριος, κλείνουν. Βλέπετε, τους χειμερινούς μήνες, είναι πολύ δύσκολο μια πόλη είκοσι χιλιάδων κατοίκων να "συντηρεί" τριάντα τόσα καταστήματα".


Σενάριο διόλου απίθανο, κάποια μέρα, να "παίξει" και στην Ναύπακτο.

126 προβολές0 σχόλια