Αναζήτηση

Μια άλλη πόλη με το όνομα Lepanto στην Αμερική

Πώς πήρε το όνομά της.

Ναυπάκτιος ο πρώτος κάτοικός της

Μία έρευνα που η ιστορία της θα μας συγκινήσει


Επιμέλεια: Γεωργία Δούνη

Nafpaktos, Greece – Lepanto, Arkansas

Ίσως λίγοι από εμάς να γνωρίζουν ότι εκτός από το γνωστό σε όλους μας Λεπάντο (Lepanto) ή αλλιώς Ναύπακτος, κάπου στα βάθη της Αμερικής υπάρχει μία μικρή πόλη με το ίδιο ακριβώς όνομα αλλά με τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Η πόλη αυτή δεν είναι άλλη από την πόλη Lepanto της κομητείας Πόινσεττ, στην πολιτεία Αρκάνσας των ΗΠΑ.


Μετά από επικοινωνία με συνεργάτες φίλους ομογενείς έγινε η αρχική διαπίστωση ότι το «δικό μας» Λεπάντο δεν είναι το μοναδικό. Αρχικά από περιέργεια και μετά από καθαρά τοπικιστικό ενδιαφέρον ζήτησα να μάθω περισσότερα. Τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας αξίζουν να γίνουν γνωστά.


Υπήρξε επαφή με παράγοντες της πόλης του Λεπάντο της πολιτείας Αρκάνσας, συζητήσεις με ιστορικούς από την πόλη, με το Δήμαρχό τους και συλλογή πολύτιμων στοιχείων τα οποία και γνωστοποιώ στη συνέχεια.

Υπάρχει έντονη η επιθυμία να συνδεθούν μαζί μας πολιτιστικά παρότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος του ελληνικού στοιχείου στα μέρη τους, όμως είναι συγκινημένοι που μοιραζόμαστε το ίδιο όνομα και κάποιους κοινούς παράγοντες από τα βάθη της ιστορίας.


Πριν ξεκινήσω την ανάλυση της περίεργης ιστορίας που μας ενώνει με ένα τόσο μακρινό μέρος θα ήθελα να διευκρινίσω πως η ετυμολογική ρίζα της ονομασίας Λεπάντο προέρχεται από την παράφραση της λέξης ‘Επαχτος ή Νέπαχτος όπως λεγόταν τη βυζαντινή περίοδο και την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Και τώρα επιστρέφουμε στην ιστορία μας η οποία θυμίζει παραμύθι.


Ήταν γύρω στο 1830 – 1840 που στις μεσοδυτικές πολιτείες κυριαρχούσαν οι αχανείς ακαλλιέργητες εκτάσεις όπου οι μετακινήσεις γινόντουσαν με άλογα και άμαξες, όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες του Far West με τους καουμπόηδες και τους κινδύνους που παραμονεύουν σε τέτοια ταξίδια. Τότε ήταν που η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να ενώσει αυτά τα άγονα και αχανή μέρη με σιδηροδρομικές ράγες και να φέρει πιο κοντά τους κατοίκους των αραιοκατοικημένων περιοχών.


Προσλάβανε Ευρωπαίους εργάτες μετανάστες, κυρίως από την κεντρική και νότια Ευρώπη. Ανάμεσα τους ήταν πολλοί Πολωνοί, Γερμανοί και ακόμα περισσότεροι Ισπανοί. Πήγαιναν με σύμβαση λίγων δολαρίων το μήνα με την υπόσχεση να τους δώσουν γη να καλλιεργήσουν μετά το πέρας της σύμβασης. Ανάμεσα στους Ισπανούς που εργάστηκαν στην περιοχή ήταν και τρεις Έλληνες ένας εκ των οποίων καταγόταν από τη Ναύπακτο, το όνομα του οποίου δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ακόμη.

Τη χρονολογία γύρω στο 1840-50 ολοκληρωνόταν η σιδηροδρομική γραμμή από το Kansas City στη Little Rock, Arkansas μια απόσταση 500 χλμ. Όταν έφτασαν εκεί που βρίσκεται το σημερινό Λεπάντο βρήκαν μια έκταση με βάλτους αλλά παρατήρησαν ότι λόγω της αυξημένης ζέστης γινόταν φυσική αποξήρανση σε μεγάλη έκταση και οι τρεις Έλληνες ζήτησαν να μείνουν εκεί αφού άλλωστε τελείωνε η σύμβασή τους.


Οι τρεις Έλληνες με τους Ισπανούς συντρόφους τους μοίρασαν την ακαλλιέργητη γη μεταξύ τους και ξεκίνησαν να καλλιεργούν βαμβάκι που ήταν το τότε πιο προσοδοφόρο προϊόν της εποχής. Παντρεύτηκαν κοπέλες από τη κοντινή πόλη Little Rock και δημιούργησαν οικογένειες.

Έτσι σε μικρό χρονικό διάστημα ανάμεσα στις βαμβακοφυτείες δημιουργήθηκε ένα μικρό χωριό. Ανάμεσα στους Ισπανούς εργάτες ήταν και ένας νεαρός φανατικός θαυμαστής του Θερβάντες ο οποίος ασχολούταν με τη λογοτεχνία. Γνώριζε για τον τραυματισμό του ποιητή καθώς και την ιστορία της Ναυμαχίας του 1571. Για να συνδέσει τους Έλληνες με τους Ισπανούς πρότεινε σαν όνομα για το καινούριο χωριό το όνομα Λεπάντο προς τιμήν των δύο εθνικοτήτων. Το όνομα έγινε ομόφωνα δεκτό και ζήτησαν από τη τότε υπεύθυνη υπηρεσία, η οποία δεν ήταν άλλη από τη ταχυδρομική, να εγκριθεί και να καταχωρηθεί επίσημα. Το όνομα όμως τότε ήταν πολύ ξενικό για τους ντόπιους οι οποίοι στη πλειοψηφία τους ήταν εργάτες χωρίς εγκυκλοπαιδικές γνώσεις αλλά και χωρίς να γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή ιστορία. Έτσι αρχικά απορρίφθηκε για να επανέλθει σαν πρόταση αφού περάσει μία δεκαετία.


Τελικά το όνομα εγκρίθηκε το 1895 και 4 χρόνια αργότερα επισημοποιήθηκε και καταχωρήθηκε η ονομασία Λεπάντο στις αρμόδιες ταχυδρομικές υπηρεσίες όπως και στις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σήμερα είναι μια ακμάζουσα πόλη και οι κάτοικοί της είναι περήφανοι για το σπάνιο όνομά της. Στα σχολεία της περιοχής τα παιδιά διδάσκονται την προέλευση του ονόματος της πόλης τους καθώς και την ιστορία της ναυμαχίας αλλά και του Θερβάντες.


Η παραπάνω ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για το ξεκίνημα μιας πολιτιστικής σχέσης της πόλης της Ναυπάκτου με την πόλη αυτή που βρίσκεται στην άλλη άκρη του ατλαντικού.

Το μόνο που μένει είναι να ενδιαφερθούμε και μεις.

367 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων