Αναζήτηση

Μια ιστορική ομιλία

Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος


Στις 8 Οκτώβρη 1838- σαν σήμερα- ο Θ. Κολοκοτρώνης μίλησε στους νέους μαθητές στο χώρο της Πνύκας, εκεί όπου γινόταν στα αρχαία χρόνια οι συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου, εκεί που μιλούσαν επιφανή πρόσωπα: Θεμιστοκλής, Περικλής,Δημοσθένης, Αισχίνης κ.ά.

Ο ερχομός του Κολοκοτρώνη έγινε αμέσως γνωστός και προσέτρεξαν κι άλλοι πολλοί να τον ακούσουν. Έφτασε και η Χωροφυλακή νομίζοντας ότι γινόταν αντικαθεστωτική συγκέντρωση. Νόμισαν ότι έπιασαν λαβράκι... - Εκείνη η ομιλία του Κολοκοτρώνη θεωρείται ως πνευματική παρακαταθήκη. Φέρει τον τίτλο " Παραινέσεις προς τη νέα γενιά".

Μερικά αποσπάσματα: "...Παιδιά μου Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση δεν εσυλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα...όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση... Οι πρόγονοί μας έπεσαν εις την διχόνοιαν και ετρώγονταν μεταξύ τους και έτσι έλαβαν καιρό Ρωμαίοι και άλλοι βάρβαροι και τους υπέταξαν.... Όταν πιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος... Εις εσάς μένει να ισιάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όπου ημείς ελευθερώσαμε.Και διά να γίνει τούτο , πρέπει να έχετε ως θεμέλιο την ομόνοια, τη θρησκεία και την ελευθερία..."

26 προβολές0 σχόλια