Αναζήτηση

Ναυμαχία και προοπτικές!

Χρήστος Σαλαμούρας: Το δίκτυο πόλεων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αποτελεί την ασφαλή οδό που οδηγεί στο "ξέφωτο"!

Ο Χρήστος Σαλαμούρας είναι πρόεδρος του δικτύου "δρόμοι του Lepanto"

Είναι μία ιδιαίτερη χρονιά φέτος, καθώς η πανδημία του κορονοιού δεν επέτρεψε στην πόλη μας τον λαμπρό εορτασμό της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, γεγονός διεθνούς εμβέλειας, με ιστορία και ρίζες σε αρκετές πόλεις, κυρίως στην Ευρώπη. Θεωρώ όμως ότι είναι και μία ευκαιρία ταυτόχρονα να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των έως τώρα ενέργειών μας και να δούμε τί μπορούμε να βελτιώσουμε προκειμένου να κάνουμε βήματα μπροστά.


Πιστεύω ότι το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας θα πρέπει να μας απασχολεί και να υπάρχουν δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους . Γι αυτό το 2015 δημιουργήθηκε το δίκτυο πόλεων "δρόμοι του Lepanto" όπου συμμετέχουν Ευρωπαϊκές πόλεις με αναφορά στο ιστορικό γεγονός και που επιθυμούν να πρωταγωνιστήσουν σε μια πορεία που την χαρακτηρίζουν η ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών.


Σημαντικό ρόλο στην επιλογή συμμετοχής σε αυτόν τον φορέα έπαιξαν τα ιστορικά δεδομένα, τα υπάρχοντα μνημεία, καθώς και οι εκδηλώσεις μνήμης που διεξάγονται στις πόλεις αυτές. Ετσι τεκμηριώθηκε και δημιουργήθηκε ένα διεθνές καταστατικό με την έγκριση του υπουργείου εξωτερικών, που προβλέπει ως έδρα την πόλη της Ναυπάκτου. Τα μέλη του Συμβουλίου ορίζονται από τις Ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν, με Πρόεδρο προερχόμενο από την Ναύπακτο.


Το δυστύχημα είναι ότι το δίκτυο δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε ως τώρα, γιατί καμία από τις δημοτικές αρχές δεν διέθεσε ένα γραφείο επανδρωμένο με ένα άτομο προκειμένου να καταστούν λειτουργικά, η διεκπεραίωση της αλληλογραφίας, οι συνεννοήσεις με τους εταίρους καθώς και προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις. Μέχρι και σήμερα όλη η διαδικασία διεκπεραίωσης υποθέσεων πραγματοποιείται μέσω του κινητού τηλεφώνου του προέδρου.


Αυτό το ζήτημα όμως άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και δυσανασχέτηση στους εταίρους και αν δεν κάνουμε κάτι, εστω και αργά, θα προστεθεί και αυτό στην ανικανότητά μας αλλά και τη δυσφήμηση της πόλης, που είναι ιστορικά επιφορτισμένη με το γεγονός της Ναυμαχίας, την στιγμή μάλιστα που και άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενδιαφέρονται να μπουν στο δίκτυο.

Τέλος το δίκτυο πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό και έχει πολλές δυνατότητες, καθότι το καταστατικό του δίνει την δυνατότητα Ευρωπαϊκής και όχι μόνο χρηματοδότησης, αλλά αποτελεί και μόνιμη εξωστρέφεια της Ναυπάκτου, με το σημαντικότερο μάλιστα γεγονός που την χαρακτηρίζει, τη Ναυμαχία .


Κάνω έκκληση άλλη μία φορά προς όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την ιστορία, την προβολή και την οικονομία της πόλης να πράξουν το αυτονόητο:


Να στηρίξουν το δίκτυο πόλεων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Αποτελεί την ασφαλή οδό που οδηγεί στο "ξέφωτο"!

369 προβολές0 σχόλια