Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Ναύπακτος: Τουρισμός και πολιτική βούληση!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


"Η Ναύπακτος βρίσκεται στην κορυφή ενός τριγώνου (Αρχαία Ολυμπία , Δελφοί, Ναύπακτος) όθεν, οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης είναι τεράστιες".


Το άκουσα σε παρέα φίλων – όχι βέβαια για πρώτη φορά- αφού σαν επιχείρημα πλανάται πάνω από την πόλη εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια.


Στην ουσία πρόκειται για έναν κυκλικό συλλογισμό του οποίου το συμπέρασμα είναι αναδιατύπωση μιας αρχικής (αυθαίρετης) υπόθεσης (η Ναύπακτος βρίσκεται στην κορυφή ενός τριγώνου, όθεν οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης τεράστιες) που όμως δεν προκύπτει από κάποια επιβεβαιωτικά στοιχεία, αλλά – απλά - επαναλαμβάνεται υπό τη μορφή βεβιασμένης γενίκευσης.


Δεν είμαστε οι μόνοι που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Πάνω κάτω, και οι Πατρινοί το ίδιο λένε (η Πάτρα βρίσκεται στην κορυφή του αρχαιολογικού τριγώνου Πάτρα,Δελφοί,αρχαία Ολυμπία)!…. και οι Κορίνθιοι (Κόρινθος, Μυκήνες, αρχαία Επίδαυρος!)….και οι Ιτιώτες ( μια "ανάσα" από τους Δελφούς!)….χωρίς όμως ποτέ,

αυτή η εγγύτητα στους αρχαιολογικούς χώρους, να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν τουριστικά - παρότι πόλεις παραθαλάσσιες με οργανωμένο παραλιακό μέτωπο και ύπαρξη ΜΑΡΙΝΑΣ.


Είναι προφανές ότι μυθεύματα και ευσεβείς πόθοι - που δεν είναι μάλιστα ευθέως ανάλογοι της τεκμηρίωσης - δεν αρκούν. Για την τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου είναι σίγουρο ότι απαιτείται κάτι περισσότερο. Πρωτίστως, απαιτείται στόχος. Κατεύθυνση. Πολιτική βούληση.


Να αποφασίσουμε δηλαδή

α) τι τουρισμό επιθυμούμε

β) τι προϊόν προβάλλουμε,

γ) σε ποια αγορά απευθυνόμαστε


Στη Ναύπακτο, δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε κατασταλαγμένες περί τον τουρισμό απόψεις. Κατά τα φαινόμενα, βασική μας στόχευση παραμένει ένας χαμηλής προστιθέμενης αξίας ηλιοτροπικός τουρισμός παραλίας – εξ ου - και η "χαλαρότητα" αφ' ενός στην ασύστολη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και αφ' ετέρου στην καταπάτηση κάθε έννοιας δημόσιου χώρου στο παραλιακό μας μέτωπο -το οποίο - αισθητικά πλέον, παραπέμπει στη δεκαετία του εβδομήντα.


Είναι αλήθεια πως πολλές δημοτικές αρχές "επέτρεψαν" σε επαγγελματικές κατηγορίες να εξασφαλίσουν ευνοϊκές για τα συμφέροντα τους καταστάσεις. Αλλά, και κάποιες που δεν επέτρεψαν, απέτυχαν. Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια τις αρχές να τοποθετούν τις μπάρες εισόδου σε παραλία της πόλης και αμέσως μετά τους επαγγελματίες της περιοχής - σε μια έξαρση αυτοδικίας - να τις αφαιρούν! Περίπου, σαν τον παλιό καιρό στην Άγρια δύση, όπου, κάποιοι "ιδιονόμως", χάραζαν δρόμους και όριζαν την γη φυτεύοντας πασσάλους.


Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση που διεξάγεται για την ανάπλαση, τις πεζοδρομήσεις - τον τουρισμό εν γένει - και με έκπληξη διαπιστώνω την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στις απόψεις των συγκεκριμένων επαγγελματιών γύρω από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο χώρο της ανάπλασης και στο παραλιακό μέτωπο!


Εύχομαι τούτο να μην συμβαίνει επειδή στη Δημοτική αρχή υπάρχει έλλειμμα ισχυρής πολιτικής βούλησης.


203 προβολές0 σχόλια
  • Facebook - White Circle