Αναζήτηση

Να ασχοληθούμε σοβαρά και μεθοδικά με την αναβάθμιση του περιαστικού παραλιακού μετώπου.

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Ήταν Κυριακή πρωί και μέσα από φράχτες και λαχανόκηπους πάσχιζα να βγω στην παραλία. Η ρυμοτομία της περιοχής δεν βοηθούσε καθόλου, γιατί, η οικιστική ανάπτυξη της Παλαιαπαναγιάς δεν έγινε στη βάση κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου αλλά έχοντας ως σημεία αναφοράς γειτονιές και μαχαλάδες.

Έφτασα στην παραλία. Δεξιά μου είχα την θάλασσα, αριστερά μου απλώνονταν σκόρπιες ιδιοκτησίες. Ο δρόμος σε κάποια σημεία θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Σε κάποια άλλα,"κατάπινε" την ακτή. Στην άκρη της ασφάλτου υπήρχαν μικροί "κρατήρες" γεμάτοι πλαστικά μπουκάλια και σκουπίδια. Πιο πέρα συνθετικά τραπέζια και χαβανέζικα σκίαστρα


Δυστυχώς, το παραλιακό μέτωπο της περιοχής παραμένει ένας θύλακας παραίτησης. Ένα υποβαθμισμένο τοπίο που σου δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει ακινητοποιηθεί. Από την εποχή της beau rivage και της disco paradise τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ο τόπος παρέμεινε απαράλλακτα ίδιος, χωρίς την παραμικρή αναβάθμιση.


Έφτασα στη Βαριά. Δεξιά μου, σωροί χωμάτων θύμιζαν εργοτάξιο. Μπροστά μου

το σικέιν, η πιο σουρεάλ στροφή της χώρας. Στο βάθος, ο πύργος των νεροτσουληθρών, βουβός και σκουριασμένος, επιβάρυνε αισθητικά το πανέμορφο τοπίο δίπλα στη θάλασσα. Ο χώρος τριγύρω, παρατημένος, εγκαταλειμμένος. Η εικόνα ερήμωσης καθολική.


Ζούμε σε μια πόλη που, προσώρας τουλάχιστον, προσφέρει χαμηλής προστιθέμενης αξίας ηλιοτροπικό τουρισμό. Αυτοί που κυρίως μας επισκέπτονται είναι παραθεριστές και τουρίστες μέσης ηλικίας που αποζητούν χαλάρωση και μακρινούς περιπάτους σε τοποθεσίες με ελκυστικό, φυσικό, ήρεμο και καθαρό περιβάλλον. Στον τομέα αυτό, όπως και στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας οι δυνατότητες της πόλης είναι πολύ μεγάλες. Συντήρηση, καθαριότητα και στοιχειώδεις υποδομές θα πρεπε να είναι ανάμεσα στις πρώτες μας προτεραιότητες. Μέχρι σήμερα όμως, ελάχιστα έχουμε πράξει.


Ίσως, γιατί αρεσκόμαστε μελλοντολογικές ασκήσεις επί χάρτου που αφορούν κίνγκ σάιζ μαρίνες στον Πούντο, φαραωνικά τούνελ που διαπερνούν τους λόφους, και ιστορικά κέντρα υπό την αιγίδα της Ουνέσκο.


Ίσως χρειαζόμαστε ένα μικρό διάλειμμα απ΄τα μεγαλόσχημα, για να ασχοληθούμε σοβαρά και μεθοδικά με την αναβάθμιση του περιαστικού παραλιακού μετώπου.

77 προβολές0 σχόλια