Αναζήτηση

Νομικο-πολιτικά μπερδέματα...

Προβλημάτισε αρνητικά η άποψη του δημάρχου που εκφράστηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και αφορούσε τις σχέσεις της δημοτικής αρχής με τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Ξεκινώντας τη θητεία του πέρασε το μήνυμα ότι θα συνεργάζεται με τις τοπικές κοινότητες σε όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους. Συμμετείχε μάλιστα πλειστάκις σε συνεδριάσεις τοπικών οργάνων, αλλά και τοπικών συνελεύσεων.

Χθες όμως πέρασε ξαφνικά στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Μυρτώ Κιμινουλακη

Πρόεδρος Τ.Κ. Ναυπάκτου

Κύριε Δήμαρχε κατ' αρχήν βρίσκεστε σε πολιτικό όργανο και όχι σε αίθουσα δικαστηρίου. Επομένως η ερμηνεία των νόμων γίνεται κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική βούληση του νομοθέτη και όχι τη νομική.

Όταν λοιπόν ο νομοθέτης λέει ότι σε κάποιο θέμα είναι υποχρεωτική η γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου, πολιτικά εννοεί ότι λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η γνωμοδότηση αυτή. Δεν είναι τυπικό θέμα, αλλά πολιτικά ουσιαστικό. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που καλούνται να αποφασίσουν οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη την γνωμοδότηση και το σκεπτικό της.

Ο Αντρέας Κοτσανάς έχει απόλυτο δίκιο και ερμηνεύει με τέλειο τρόπο την πολιτική βούληση του νομοθέτη λέγοντας:

"Εγώ ψηφίζω πάντα αυτό που λέει η τοπική Κοινότητα γιατί αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν το πρόβλημα και άρα το γνωρίζουν καλύτερα από μένα".

Κύριε δήμαρχε η παραχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο νόμος προς τις τοπικές κοινότητες αφορά την εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών. Πέραν αυτού κρίνεστε καθημερινά και "εν τοις πράγμασι" για το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων που οικοδομείτε με τους φορείς που νοιώθουν την "ανάσα" της κοινωνίας δίπλα τους.

308 προβολές0 σχόλια