Οδεύοντας προς τις δημοτικές εκλογές

17 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και ουσιαστικά βρισκόμαστε στην αφετηρία των ζυμώσεων για το στήσιμο του εκλογικού σκηνικού.

Το Lepantoporto επιχειρεί μια ψηλάφηση της κατάστασης όπως τείνει να διαμορφωθεί, αναλαμβάνοντας προφανώς κάποιο ρίσκο.

Κατ’ αρχήν ας ξεχάσουμε την πληθώρα των υποψηφιοτήτων που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές, το εκλογικό σύστημα που ισχύει δεν ενθαρρύνει κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου τα οκτώ ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών θα συρρικνωθούν τουλάχιστον στα μισά.

Η εκτίμηση είναι ότι οι συνδυασμοί θα είναι δύο ή τρεις ή το πολύ τέσσερις.

Ο εκλογικός νόμος δίνει τη δυνατότητα εκλογής του δημάρχου με ποσοστό 43%.

Τί σημαίνει αυτό για την περίπτωση της Ναυπάκτου;

Είναι πολύ πιθανόν να συμβεί, δηλαδή να εκλεγεί ο δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.

Αυτό θα συμβεί εφόσον οι ισχυροί πόλοι που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία είναι δύο, δηλαδή εάν δεν υπάρξει ένας τρίτος πόλος που θα συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 20%.

Παρακολουθώντας την κίνηση των αυτοδιοικητικών ρευμάτων στην πόλη παρατηρούμε τα εξής:

-Υπάρχει ο ενισχυμένος πόλος του δημάρχου Βασίλη Γκίζα που φιλοδοξεί για την επανεκλογή.

-Υπάρχει ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Τάκης Λουκόπουλος που διαρροές από το περιβάλλον του τον φέρουν υποψήφιο, επικεφαλής ενός ευρύτερου σχήματος της αντιπολίτευσης.

-Υπάρχουν κάποια αυτοδιοικητικά στελέχη που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω και “ψάχνονται” για τη δημιουργία του τρίτου ισχυρού πόλου.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, δε μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις και τις αλληλεπιδράσεις που θα επιφέρει η δημιουργία ενός τρίτου ισχυρού πόλου.

Το Lepantoporto παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκτιμά ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι αρκετά μεγάλος και δεν αποκλείονται ανατροπές των σημερινών δεδομένων.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *