Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Οικονομία της Ναυπάκτου. "Μαύρα σύννεφα"...

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Κάθε οικονομία έχει τις ιδιομορφίες της. Η οικονομία της περιοχής μας πχ δεν έχει μεγάλες γεοκτησίες, ούτε (μεγάλες) βιομηχανικές μονάδες. Ο πρωτογενής τομέας είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο δευτερογενής πολύ μικρός.

Η τοπική οικονομική δραστηριότητα σχεδόν εξαντλείται στην αυτοαπασχόληση, το μικροεπιχειρείν και τον ελευθεροεπαγγελματισμό, οι οποίοι σε συνδυασμό με μια ισχυρότατη οικογενειακή αλληλεγγύη και μια έντονη "πολυέργεια" (πολλαπλές πηγές εισοδήματος όπου απ’ τη μια είμαστε υπάλληλοι και ελευθεροεπαγγελματίες κι απ’ την άλλη αγρότες, "αιρ μπι εν μπήδες", ιδιώτες φροντιστές, αγρότες, μελισσοκόμοι και "νομάδες" της προσωρινής εργασίας) αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της οικονομικής μας οργάνωσης

Αυτή η τοπική ιδιομορφία με το πλήθος των μικροεπιχειρήσεων, την αυτοαπασχόληση, τις οικογενειακές στρατηγικές επιβίωσης,τις άτυπες αμοιβές εργασίας, την εσωστρέφεια και την ανύπαρκτη έκθεση στις συνθήκες ανταγωνισμού της σύγχρονης αγοράς (συν την εισφορο-φοροδιαφυγή) είναι ό,τι μας κράτησε ζωντανούς μέχρι σήμερα.

Πριν λίγες μέρες, διάβασα πως το β' τρίμηνο του 2020 στη χώρα μας καταγράφηκε ύφεση 15,2%. Αν αναλογιστούμε ότι το β τρίμηνο χτυπήθηκαν κυρίως οι εξαγωγικές οικονομίες (που δεν είμαστε) και όχι τόσο οι τουριστικές (που είμαστε) τότε,δεν αποκλείεται το γ' τρίμηνο (στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από τον τουρισμό) να αποδειχτεί ιδιαιτέρως δύσκολο με το ΑΕΠ της χώρας να διαμορφώνεται στα 170 δισ. ευρώ, το λόγο χρέους/ ΑΕΠ στο 200-210 % και την Ελληνική οικονομία σε έντονη περιδίνηση που θα επηρεάσει προφανώς και την τοπική οικονομία.


Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ε Τ Α Ι

Κατοικία 90 τ.μ. επιπλωμένη στην

περιοχή Λιμάνι για εποχική χρήση

Πληροφορίες: 6944535159 Αν, τώρα, συνδυάσουμε το παραπάνω γενικό κλίμα με τις προτάσεις Πισσαρίδη και - ειδικά - με το σημείο εκείνο όπου οι μικρές επιχειρήσεις αναφέρονται ως εστίες φοροδιαφυγής, άτυπης εργασίας και παραοικονομίας ("Επιχειρήσεις στη γκρίζα ζώνη της οικονομίας που δεν μεγεθύνονται, δεν επενδύουν συστηματικά σε νέες τεχνολογίες και δεν εστιάζουν σε εξαγωγές, απλώς γιατί είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς αναπτυξιακό στόχο")….

Τότε φοβάμαι ότι ο προσεχής χειμώνας - και το μέλλον της τοπικής οικονομίας γενικότερα – ούτε προδιαγράφεται ευοίωνο ούτε θα έχει σχέση με αυτό που σήμερα βιώνουμε.

281 προβολές
  • Facebook - White Circle