Αναζήτηση

Οι άριστοι και η Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο Nikos Limaniotis


Η αριστεία, σαν πολιτική αρετή, γνώρισε την μεγάλη της ακμή επί Κλίντον, Μπλερ και Ομπάμα καθώς τα χρόνια εκείνα, η πολιτική κατά κύριο λόγο αντιμετωπιζόταν σαν μια υπόθεση που απαιτούσε ένα ιδιαίτερο τύπο δεξιότητας - αυτής του ειδήμονα/τεχνοκράτη.

Με τον καιρό, η συζήτηση περί αριστείας μετριάστηκε και δίπλα της ήρθε να προστεθεί άλλη μία η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει πως η αριστεία στη δημοκρατία ούτε μπορεί ούτε πρέπει να εξαντλείται στα τυπικά προσόντα, τις σπουδές και την επαγγελματική δραστηριότητα.

Τα βιογραφικά δηλαδή των αρίστων, όσο "βαριά" και να είναι - επ’ ουδενί τρόπο - δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα παρθεί η σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή (εκείνο το ιδιαίτερο ταλέντο που ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απαιτεί η πολιτική: Τί πρέπει να κάνει κάποιος την ώρα που πρέπει).


Στην Ελλάδα, με κάποια καθυστέρηση, η αριστεία μπήκε στην πολιτική συζήτηση και αποτέλεσε τη σημαία συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης που ήθελε τον διοικητικό μηχανισμό περισσότερο τεχνοκρατικό, περισσότερο "επιστημονικό". Όμως, μέχρι σήμερα, το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να τη δικαιώνει. Από περιέργεια λοιπόν, μπήκα στον κόπο να ψάξω βιογραφικά πολιτικών με σημαντική παρουσία σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια που δεν είχαν όμως αποκτήσει τίτλους σπουδών


-Στέφαν Λεβέν, χωρίς σπουδές, πρώην οξυγονοκολλητής, πρωθυπουργός της Σουηδίας -Σαλβίνι, il capitano, από τους πλέον ισχυρούς στην Ιταλία, απολυτήριο Λυκείου -Ερντογάν, πρώην άμπαλος ποδοσφαιριστής, απόφοιτος ΙΕΚ λογιστικής -Σούλτς, βιβλιοπώλης, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πρόεδρος του ιστορικότερου Σ/Κ κόμματος στη Ευρώπη, απολυτήριο Λυκείου! -Μπορισόφ, πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, πρώην πυροσβέστης -Λουίτζι Ντι Μάιο υπουργός εξωτερικών στην Ιταλία - χωρίς πτυχίο. -Σαούλιους Σκβερνέλις, Λιθουανός πρωθυπουργός, πρώην επιθεωρητής της τροχαίας -Σεμπάστιαν Κούρτς έγινε καγκελάριος χωρίς να έχει πτυχίο. -Γιόσκα Φίσερ, περιώνυμος υπουργός εξωτερικών, για τον οποίο οι Γερμανοί έλεγαν ότι το μόνο τίτλο σπουδών που διέθετε ήταν μία άδεια ταξί!


Στην πολιτική, η τεχνοκρατία δεν είναι πανάκεια.

Ίσως, να το κοιτάξουμε κι εμείς κάπως.

103 προβολές0 σχόλια