Αναζήτηση

Οι ήρωες ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ πάντα ΜΟΝΟΙ...

Γράφει η Γεωργία Δούνη


Ο ή ρ ω α ς !

Σιωπηλός και αμίλητος, έρημος μες στην ερημιά του, χαμένος μέσα στους δρόμους της ψυχής του.

Π α λ ε ύ ε ι ...

Παλεύει με τις λέξεις, με τις σκέψεις του. Παλεύει να θυμηθεί ακόμη και το όνομά του. Σφίγγει τις γροθιές του και προσπαθεί μες στο μυαλό του να ισορροπήσει τις αναμνήσεις...

Μα ψυχή του είναι αυτή που εξιστορεί τα βάσανά του. Κλείνει τα μάτια και ξεχύνονται μπροστά οι εικόνες πού 'χουν "στοιχειώσει" τη ζωή του.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940.

Οι αναμνήσεις θρυμματίζουν την ψυχή του. Ακούει τους θρήνους από τα γυναικόπαιδα, που τρέχουν τρομαγμένα μες στους δρόμους. Ακούει ριπές από πολυβόλα, καμπάνες να δακρύζουν και μάνες να μοιρολογούν.

Αιμορραγεί...


Αιμορραγεί ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Ένα ποτάμι από σκιές που αντανακλούν μες στη θλίψη των ματιών του. Σκιές πεινασμένες, πληγωμένες, ακρωτηριασμένες. Μα μέσα στα στήθη του ηχεί η υπόσχεση που έδωσε στην πατρίδα.

Ακούει ακόμα τη φωνή μέσα του να ουρλιάζει, να κραυγάζει:

Όλοι χέρι με χέρι, αδερφωμένοι, όλοι μαζί θα νικήσουμε κι αν γονατίσουμε θά 'ναι μονάχα για να προσευχηθούμε


Μα τώρα ξέρει καλά πως την υπόσχεσή του την τήρησε, την πότισε με το αίμα του, την τάισε με τη σάρκα του και τη γλύκανε με τα όνειρά του και τα ιδανικά του.

Κλείνει τα μάτια και περιμένει το ξημέρωμα. Σκληρές τούτες οι νύχτες, σκληρές σαν τούτο το ξύλινο πόδι που σέρνει τη ζωή του. Μισεί τις νύχτες γιατί πάντα φανερώνουν την αλήθεια του, ψιθυρίζει πως ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος της ζωής του.

Μα αυτός δε φοβάται. Μόναχα αναρωτιέται πώς γράφεται η λέξη ή ρ ω α ς, η λέξη θ υ σ ί α, η λέξη Ζ ω ή...

Πατρίδα μου, εγώ σε φίλησα, σε άγγιξα. Σε φίλεψα με τη σιωπή μου, πες μονάχα πώς γράφεται η λέξη Ζ ω ή !


Χωμάτινα πια τα όνειρά του, μα και το πρόσωπό του το χρώμα από το χώμα έχει. Όσα έζησε γέρασαν κι αυτά μέσα στο χρόνο, κομματιάστηκαν μέσα στο γκρίζο ουρανό του. Βουτάει βαθειά μέσα στη μοναξιά του και η τελευταία του ματιά πέφτει πάνω στους τοίχους.

Οι τέσσερις τοίχοι ξέρουν καλά πώς γράφεται η λέξη Ε λ ε υ θ ε ρ ί α η λέξη Θ υ σ ί α η λέξη Ζ ω ή.

Μα ξέρουν καλύτερα πως

Οι ήρωες ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ πάντα ΜΟΝΟΙ...

277 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων