Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν προστιθέμενη αξία!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Πριν λίγα χρόνια βρέθηκα στην πλατεία Τζαβελαίων. Ήταν αμέσως μετά την "ανάπλασή" της.


Στο κέντρο της πλατείας είχαν ορθωθεί δυο λοφίσκοι από ασύνδετα κοτρόνια. Περιμετρικά, πάνω στα κοτρόνια, υψώνονταν τεράστιοι φοίνικες που θύμιζαν κίονες τετράγωνου περιστυλίου. Απορημένος διέγραψα ένα κύκλο παρατηρώντας την "ιδιόρρυθμη" παρέμβαση… "Κάπως έτσι θα είναι και οι πλατείες στην όαση της Σίουα σκέφτηκα"…. Έφυγα.

Ξαναβρέθηκα εκεί, πριν λίγες μέρες. Ο χώρος μύριζε εγκατάλειψη. Πάνω στα κοτρόνια φύτρωναν αγριόχορτα. Περισσότερο θύμιζε πλατεία ξεχασμένης

επαρχιακής πολίχνης, παρά κεντρική πλατεία πόλης που θέλει να λέγεται τουριστική.


Συχνά, εμείς οι Ναυπάκτιοι, κομπάζουμε για την πόλη μας. Την θεωρούμε πόλη πανέμορφη, πόλη αξιοθέατη. Και απορούμε όταν κάποιοι δεν σκέφτονται το ίδιο.


Προφανώς επειδή μας διαφεύγει κάτι απλό:

Ότι οι αξίες που καθιστούν μια κοινωνία ικανή να ορίσει τις συνθήκες ύπαρξής της, στη Ναύπακτο, πρωτίστως, υπήρξαν αξίες "ιδιωτικές" με τους πολλούς να συμπεριφέρονται ωσάν να ζούσαν σε συνθήκες κοινωνικού κενού.


Το αποτέλεσμα ήταν η απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού, κάθε δημόσιου χώρου - το "πιστοποιούν" οι πλατείες, τα πάρκα και οι παραλίες μας που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Δυστυχώς, είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν το δημόσιο χώρο κι ακόμα πιο λίγοι αυτοί που κατανοούν ότι ο δημόσιος χώρος είναι η εικόνα μας, ο καθρέφτης πάνω στον οποίο καθρεπτίζονται όλες μας οι αντιλήψεις, όλες μας οι αξίες, όλα μας τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά.


Επειδή, η προστιθέμενη αξία των δημόσιων χώρων σε μια πόλη δύσκολα αμφισβητείται, ίσως είναι καιρός να αλλάξουμε.

71 προβολές
  • Facebook - White Circle