Αναζήτηση

Οι δυσκολίες νεαρών υποψηφίων δημάρχων για το δήμο Ναυπακτίας

Γράφει ο Θέμης Ναυπακτίτης


Στις τοπικές δημοτικές αναμετρήσεις, το νεαρό της ηλικίας ως αβαντάζ για την υποψηφιότητα δημάρχου, δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Μπορεί να παίξει μόνο μέσω ενός πρόσθετου στοιχείου: όταν ο “νέος” υποψήφιος κατορθώσει να συμπεριλάβει στο συνδυασμό του ισχυρούς περιφερειακούς "παίχτες" των Καλλικρατικών ενοτήτων.

Γιατί, κακά τα ψέματα. Χωρίς δίκτυα υποστήριξης στην περιφέρεια, ουδείς υποψήφιος με κύριο προσόν τη νεότητα, όσο ικανός και άφθαρτος να είναι, δεν πρόκειται να κερδίσει εκλογές.

Στις εκλογές του 2019, ο σημερινός δήμαρχος αν και νέος, άφθαρτος, επικοινωνιακός και με σωστά δομημένο λόγο, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να κερδίσει την εκλογική μάχη χωρίς τη “συνεισφορά” των Καλλικρατικών δικτύων, τα οποία μέσα από κάποιες ιδιαίτερα προβληματικές για την ποιότητα της δημοκρατίας μας μετατοπίσεις κατόρθωσαν να “ροκανίσουν” σε απίστευτο βαθμό τα ποσοστά του προηγούμενου δημάρχου.


Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι. Στην εκλογική διαδικασία του 2019, ο προηγούμενος δήμαρχος, ένας δήμαρχος κατά τεκμήριο επιτυχημένος, λαμβάνει σε κοινότητα της δυτικής ενότητας του Δήμου Ναυπακτίας και σε σύνολο 256 εγκύρων ψηφοδελτίων 21 ΜΟΝΟΝ ψήφους (ποσοστό 8%!!!).

Στην ίδια Ενότητα είδε μείωση της εκλογικής του δύναμης σε ποσοστό 59% όση ακριβώς ήταν και η μέση σωρευτική του απώλεια στις τρεις ορεινές ενότητες.


Η πόλη έχει την ανάγκη της αναζωογόνησης του πολιτικού πεδίου. Έχει την ανάγκη εισόδου "νέου αίματος" στην τοπική πολιτική σκηνή, ανθρώπων ικανών και προσοντούχων. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Δυστυχώς όμως, ζούμε σε μια περιοχή, με μια “ιδιαίτερη” εκλογική γεωγραφία και με μικροκοινωνίες περιχαρακωμένες στη δική τους "εκλογική λογική” που δε βοηθούν καθόλου στην υπόθεση.


Θα μπορούσε βέβαια, κάποιος να αντιτείνει ότι η κάθοδος νεαρού υποψηφίου με ταλέντο, δυναμισμό και επικοινωνιακή “περφορμανς” θα μπορούσε να επιτύχει συσπείρωση που θα δημιουργούσε πλειοψηφικό ρεύμα στην παλιά πόλη.


Μόνο που θα χρειαζόταν “Σταλινικά ποσοστά” της τάξης του 60%!

299 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων