Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Οι π ρ ο η γ ο ύ μ ε ν ο ι και Οι σ η μ ε ρ ι ν ο ί

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Οι προηγούμενοι

-----------------------

Η ενωτική πρωτοβουλία, ευθύς εξαρχής, υπήρξε μια παρακινδυνευμένη υπόθεση αφού η ομαλή της λειτουργία προϋπέθετε συνέργειες πολιτικών παραγόντων με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.


Στην ουσία επρόκειτο για μια τεχνητή πολιτική συγκόλληση παραγόντων, που ως τεχνητή, φυσικό ήταν να εμπεριέχει πάντα το ενδεχόμενο μιας ρήξης.


Η ρήξη, για αρκετό χρονικό διάστημα απεφεύχθη. Με τον καιρό όμως, η συνύπαρξη άρχισε να γίνεται όλο και περισσότερο προβληματική με συνέπεια το ανεπανόρθωτο "τσαλάκωμα" στην εικόνα της ΕΠ.

Γιατί, κακά τα ψέμματα:


Αυτό που χαρακτήρισε την διοίκηση της ενωτικής πρωτοβουλίας δεν ήταν το πρόγραμμά της. Ούτε το (υπαρκτό) έργο της. Αυτό που κυρίως την χαρακτήρισε ήταν οι ανταγωνισμοί των αιρετών της. Οι έριδες. Τα αλληλοκαρφώματα. Οι "βυζαντινισμοι" και τα καπετανάτα κάποιων μελών της (εν ολίγοις, όλα αυτά που "γράφουν" στο μυαλό του μέσου ψηφοφόρου και συνήθως κρίνουν τις εκλογές)


Οι σημερινοί

-----------------

Η σημερινή συνδιοίκηση του Δήμου προέκυψε κι αυτή με τον τρόπο της παλιάς δοκιμασμένης συνταγής. (Ναι μεν η συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου έγινε με αναλογικό τρόπο, αλλά για την (άμεση) εκλογή του δημάρχου προηγήθηκαν οι γνωστές διαδικασίες-παζαρέματα των προηγούμενων εκλογικών συστημάτων).


Με αυτή την έννοια, η σημερινή συνδιοίκηση, προέκυψε μέσα από την σύγκλιση παρατάξεων με διαφορετικές αφετηρίες εκκίνησης που κάποια στιγμή συναρθρώθηκαν με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας.


Μπορεί σε μια σύμπραξη οι διαφορετικές απόψεις (ιδίως όταν συντίθεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο) να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Όταν, όμως στο εσωτερικό της σύμπραξης αρχίζουν να συνυπάρχουν ανταγωνισμοί είναι φυσικό να επέρχονται ρηγματώσεις που επηρεάζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες και συντηρούν ενδεχόμενα ρήξης.


Η αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε το αναπάντεχο μπαράζ ανακοινώσεων που είδαμε τις τελευταίες μέρες. Ένα μπαράζ που μας έκανε να αναρωτηθούμε αν στην συνδιοίκηση υποβόσκει κάποιο είδος δυαρχίας.


Ας το προσέξουν πάντως γιατί προϊόντος του χρόνου ενδέχεται να ξαναδούμε το ίδιο έργο.

128 προβολές1 σχόλιο
  • Facebook - White Circle