Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Ορεινή Ναυπακτία: Το τανγκό θέλει πάντα δύο!

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Είναι αλήθεια πως στην ορεινή Ναυπακτία υπάρχουν πολιτικοί που διαμορφώνουν πολλά, όπως είναι επίσης αλήθεια, πως οι εν λόγω πολιτικοί δεν διαμορφώνουν τα πάντα. Και δεν διαμορφώνουν τα πάντα επειδή - παρά την όντως μεγάλη πολιτική τους ισχύ – από μόνοι τους είναι αδύνατο να "καθοδηγήσουν" τις ψήφους των πολιτών. Για να "καθοδηγηθούν" οι ψήφοι των πολιτών πρέπει – πρωτίστως - να υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να "καθοδηγηθεί" η ψήφος τους. Πρέπει, με λίγα λόγια, να υπάρχουν πολίτες στην πολιτική κουλτούρα των οποίων προϋπάρχει ένα είδος "κοινωνικής προδιάθεσης" στον παραγοντισμό, το ρουσφέτι, και την πατρωνία για να μπορέσει ο Χ τοπικός παράγοντας να την εκμεταλλευτεί και να τη μετατρέψει σε εκλογικό ποσοστό.

It takes two to tango! Ενδεχομένως να ενοχλεί κάποιους, αλλά δύσκολα νομίζω αμφισβητείται ότι στην ορεινή Ναυπακτία - ιδιαίτερα μετά την Καλλικρατική μεταρρύθμιση – πολίτες και πολιτικοί συνθέτουν ένα δίδυμο προ-δημοκρατικής πελατειακής πολιτικής κουλτούρας υπεύθυνης σε μεγάλο βαθμό για την - με μικρές παραλλαγές - ανακύκλωση του ίδιου εκλογομαγειρικού συστήματος που δυστυχώς στα ορεινά τείνει να καταστεί κανόνας και είδος άγραφου "κοινωνικού συμβολαίου"

Στην πολιτική θεωρία, υπάρχουν δυο είδη πελατειακών σχέσεων. α) η ατομική εκδούλευση που παρέχεται από πολιτικό προς πολίτη. β) η εκδούλευση σε μεγάλες ομάδες συμφερόντων. Στην πρώτη ισχυρός πόλος είναι ο πολιτικός. Στη δεύτερη….άγνωστο. Η πρώτη αντιμετωπίζεται. Η δεύτερη δύσκολα.

Στις δικές μας ορεινές ενότητες ισχύει η πρώτη - Οι πελατειακές σχέσεις, δεν είναι υπόθεση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ συγκεκριμένων ομάδων συμφερόντων, αλλά υπόθεση προσωπικής εκδούλευσης του πολιτικού προς τον πολίτη, με αντάλλαγμα την ψήφο του τελευταίου. Συνέπεια αυτής της εξατομικευμένης σχέσης είναι η δυσανάλογη ενίσχυση ενός κλειστού κύκλου επαγγελματιών της πολιτικής που αποκτούν υπερβολική ισχύ και συνήθως αποβαίνουν οι βασικοί ρυθμιστές της τοπικής πολιτικής

Μια επανασύσταση του ορεινού Δήμου που θα έλυνε το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Άλλο τόσο δύσκολη είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αν θέλουμε να διαρραγεί το συγκεκριμένο "ορεινό κοινωνικό συμβόλαιο" το μόνο που μας απομένει είναι η προσπάθεια ανάδειξης των παθογενειών που κουβαλάει. Θα προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στο τόπο για ένα κυρίως λόγο:


θα επιτρέψει την είσοδο "νέου αίματος" στην τοπική πολιτική σκηνή. Ανθρώπων που έχει ανάγκη η πόλη, Ανθρώπων ικανών και προσοντούχων, οι οποίοι, διστάζουν στην παραμικρή ανάμιξη επειδή γνωρίζουν καλά ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου – πυκνού πλέγματος - πελατειακών σχέσεων είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για οποιαδήποτε απόπειρα συμμετοχής στα κοινά.

215 προβολές0 σχόλια