ΟΣΥΝ: Προστασία των Δασών της Ναυπακτίας

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Είναι διαπιστωμένο ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των δασών της Ευρώπης και είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τη διάρκεια της περιόδου των δασικών πυρκαγιών με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και να διευρύνει τις επικίνδυνες προς ανάφλεξη εκτάσεις. Οι ακραίες συνθήκες έχουν αυξηθεί σε πολλές περιοχές και συνεπώς η πιθανότητα για μεγάλες πυρκαγιές είναι πολύ ισχυρή. Η αντιμετώπιση πλέον των δασικών πυρκαγιών κάτω από αυτές τις συνθήκες καθίσταται πολύ δύσκολη και γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή, για καλύτερα αποτελέσματα με ελάχιστο συγκριτικά κόστος. Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών είναι η εξάλειψη των κινδύνων που τις προκαλούν, όπως οι φυσικοί καθώς και οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι.

Ο Δήμος Ναυπακτίας αποτελείται από 6 Δημοτικές Ενότητες και 67 Τοπικές Κοινότητες εκ των οποίων οι 45 περίπου είναι στην στήν ορεινή περιοχή της . Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται μέσα σε εκτάσεις δάσους γεμάτες έλατα και άλλα είδη δέντρων. Ανατολικά τους βρίσκεται ο ποταμός Μόρνος και δυτικά ο Εύηνος. Με τέτοιο συνδυασμό τοπίων, με το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο των ποταμών, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Ορεινή Ναυπακτία χαίρει καθολικής αποδοχής ως ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς.
Το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Τα χωριά που περιβάλλονται από δάση γεμάτα έλατα, τα βουνά, τα ποτάμια, οι ρεματιές. Μέσα στα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας μπορεί κανείς να βρει εκτός από τα έλατα, πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, οξιές και καρυδιές. Θέαμα σπάνιας φυσικής ομορφιάς το οποίο εκτοξεύεται το χειμώνα όπου το χιόνι σκεπάζει τα δέντρα και δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει εντός των συνόρων.

Γι’ αυτό το μεγάλο θέμα της προστασίας των δασών μας επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα και προβάλαμε το πρόβλημα και τις ανησυχίεςμας.

Ο κ. Δήμαρχος βρήκε εύλογη την ανησυχία που υπάρχει και τη σημασία που δίνουμε στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, δεδομένου ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες και συμβάλλουν στη δημιουργία καταστροφικών πλημμυρών, προκαλώντας σταδιακή ερημοποίηση των πληγέντων περιοχών. Ακόμα δύναται να προκαλέσουν τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών , άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών στον πρωτογενή τομέα, βλάβες σε διάφορες υποδομές (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στη δασική αναψυχή και τον τουρισμό εν γένει.

Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΙΟΛΑΟΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» που συντάχτηκε από το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας στις 28.5.2021 με τις οδηγίες σχεδίασης της Γ.Γ.Π.Π. Με το Σχέδιο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους και μέσα στις 124 σελίδες του θα βρούμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. – Ανάλυση κινδύνου
– Ρόλοι, αρμοδιότητες, δράσεις
– Κινητοποίηση πολιτικής προστασίας
– Επικοινωνίες
– Συντονιστικές οδηγίες, υλοποίηση δράσης
– Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών
– Υποστήριξη και εξέλιξη σχεδίου
– Και 8 παραρτήματα με ονόματα, τηλ., χώρους φιλοξενίας, αριθμό μόνιμων κατοίκων ανά τοπικό διαμέρισμα κλπ. Αγαπητοί Συμπατριώτες,

H Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της που απορρέουν από τους σκοπούς ίδρυσης της προβάλει σήμερα ένα μεγάλο θέμα που εσείς ζητήσατε, όπως αυτό της προστασίας των Δασών μας και σας στέλνουμε το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» (πατήστε τον σύνδεσμο για να λάβετε σε μορφή pdf το σχέδιο) για την ενημέρωσή σας και την προετοιμασία σας για την αντιμετώπιση πιθανόν φαινομένων στους θερινούς μήνες σε συνεργασία με τους Τοπικούς Προέδρους, που σύμφωνα με το σχέδιο έχουν ενεργή συμμετοχή και αρμοδιότητες .
Ρόλοι υπάρχουν για τον καθένα από τους φορείς και είμαστε όλοι πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο:

’’Η Ναυπακτία ψηλά ’’
Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν
Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Γ. Παπαδόπουλος

Η Γραμματέας
Ιωάννα Πια

Ο Ταμίας
Κώστας Σαλτός

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *