Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε (εύκολα) θα αποκτήσει τουρισμό η Ναύπακτος

ΑΡΘΡΟ

του συνεργάτη μας Γ. Παπαδόπουλου


Είναι φανερό ότι κάτι της λείπει. Ίσως της λείπει το ότι δεν "έχει" θάλασσα. Ίσως της λείπει το ότι δεν έχει υποδομές. Ίσως το ότι αρχιτεκτονικά δεν έχει ύφος.


Μην ξεχνάμε ότι αυτό που χαρακτηρίζει μια πόλη είναι η αρχιτεκτονική και η Ναύπακτος αρχιτεκτονικά δεν ευδοκίμησε - παραλιακά και ηπειρωτικά. Της έμεινε μια γραφικότητα που από μόνη της όμως προς το παρόν δεν είναι αρκετή να της δώσει μεγάλη τουριστική ώθηση - εξού και η μόνιμη απουσία επενδυτικών κεφαλαίων.


Ο τουρισμός της ανέκαθεν ήταν Ελληνοαμερικανοί μετανάστες, Ναυπάκτιοι των Αθηνών και δίτροχοι εντουράδες χαμηλού κυρίως βαλαντίου που έσκαγαν μύτη τα σαββατοκύριακα. Απλά - εμείς - για κάποιο λόγο πάντα πιστεύαμε πως ήταν θέμα χρόνου η εκτόξευση της πόλης σε

τουριστικό must. Δυστυχώς όμως το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δεν μας έχει δικαιώσει και νομίζω πως είναι καιρός πλέον να χαμηλώσουμε τον πήχη των προσδοκιών και να σώσουμε ότι μπορούμε να σώσουμε γιατί η αλήθεια παραμένει μια:


Η Ναύπακτος μ' αυτή τη θάλασσα, μ' αυτές τις παραλίες, μ' αυτές τις υποδομές - μ’ αυτή εν γένει την εικόνα - δεν υπάρχει περίπτωση να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Προσώρας το στοίχημα είναι να κρατήσουμε αυτούς που έχουμε.


Κατά καιρούς ακούω διάφορα μεγαλεπήβολα για μαρίνες και άλλα φαραωνικά (..καλά όλα αυτά) αλλά μέχρι να γίνουν (αν ποτέ γίνουν ) καλό είναι να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε λίγο περισσότερο την πόλη διορθώνοντας τα πιο μικρά, τα λιγότερο μεγάλα, αφού πολλές φορές διαπιστώσαμε πως η δυνατότητα για τα μεγάλα αποπέμφθηκε από την ιστορία


1. Το παραλιακό μέτωπο δυτικά του σινεμά Ρεξ και ως το λιμάνι:

Παρότι στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, εγκαταλειμμένο και βρώμικο.


2. Η παραλία νότια και ανατολικά του σημείου που γίνονται τα παζάρια:

Τοπίο τριτοκοσμικό, πνιγμένο στα αγριόχορτα και τα σκουπίδια. Ο χώρος του αλσυλλίου, κατώτερος των περιστάσεων.


3.Το παραλιακό τμήμα Φλοίσβος – Νεροτσουλήθρες:

Πανέμορφο, με ανεμπόδιστη θέα προς την πόλη, το ιδανικότερο σημείο να αποτελέσει την προμενάντ της πόλης, αλλά, εντελώς αναξιοποίητο και με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Ούτε ένα παρτέρι κατά μήκος της διαδρομής δεν σταθήκαμε ικανοί να κατασκευάσουμε


4. Για την παραλία της Ψανής θα πω μόνο το εξής:

Ο δημόσιος χώρος δεν είναι ένας "ουδέτερος και κενός χώρος, ένα παθητικό και αδρανές πεδίο, πάνω στον οποίο κυλάει η αστική ζωή" αλλά ένα πεδίο που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, σεβασμό και προστασία αν ποτέ θέλουμε να γίνει ελκυστικό. Κάποια τάξη θα βοηθήσει την εικόνα.

102 προβολές1 σχόλιο
  • Facebook - White Circle