Ο «βόας» και η τελευταία μάχη πριν από τις κάλπες

Με «βόα που σφίγγει το θήραμά του» παρομοίασε η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αποτιμώντας την εμφάνιση των δύο διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας στην τηλεμαχία της Τετάρτης

Ο επικεφαλής του γαλλικού οικολογικού κόμματος, Γιανίκ Ζαντό, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Μακρόν «χωρίς ευχαρίστηση αλλά και χωρίς δισταγμό».

ΠΑΡΙΣΙ. Με «βόα που σφίγγει το θήραμά του» παρομοίασε η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αποτιμώντας την εμφάνιση των δύο διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας στην τηλεμαχία της Τετάρτης. Αντιθέτως, το στενό «πρέσινγκ» του Γάλλου προέδρου, που απαντούσε στις πολιτικές θέσεις της Μαρίν Λεπέν με καταιγισμό επιχειρημάτων, στατιστικών και στοιχείων, ερμηνεύθηκε από τους υποστηρικτές της τελευταίας ως έπαρση.

Χθες ο επικεφαλής του γαλλικού οικολογικού κόμματος, Γιανίκ Ζαντό, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν «χωρίς ευχαρίστηση αλλά και χωρίς δισταγμό». Αντιθέτως, ο Μπερτράν Αρνό, επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, δίστασε να εκφράσει τη στήριξή του στον απερχόμενο πρόεδρο. «Εχω ξεκάθαρη άποψη, αλλά δεν θα σας την πω», είπε ο Αρνό, ο οποίος το 2017 είχε ταχθεί σαφώς στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν. Αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στήριξη του Αρνό και συνολικά του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο πρόσωπο του Μακρόν, αλλά ο Μακρόν προτιμά να μη δικαιώνει εμφανώς τον χαρακτηρισμό τού «προέδρου των πλουσίων» που τον συνοδεύει την τελευταία πενταετία.

Κερδισμένος βγήκε ο Εμανουέλ Μακρόν από το ντιμπέιτ με τη Μαρίν Λεπέν.
Υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν με κοινή επιστολή τους στον ευρωπαϊκό Τύπο o Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Οι τρεις ηγέτες επισήμαναν ότι η αναμέτρηση της Κυριακής ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. «Είναι μια αναμέτρηση κρίσιμη για τη Γαλλία και για καθέναν στην Ευρώπη», ανέφεραν. «Είναι η επιλογή ανάμεσα σε έναν δημοκράτη υποψήφιο, που πιστεύει ότι η Γαλλία είναι πιο ισχυρή μέσα σε μια ισχυρή και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ενωση, και σε μία ακροδεξιά υποψήφια, που τάσσεται ανοικτά στο πλευρό όσων εχθρεύονται την ελευθερία και τη δημοκρατία, τις αξίες του γαλλικού Διαφωτισμού».

Πηγή: LE MONDE, A.P.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *