Αναζήτηση

Ο μ ο ι ό τ η τ ε ς...

Τα πρόσφατα γεγονότα εισβολής διαδηλωτών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μας φέρνουν στο νου παρόμοια εισβολή , που έγινε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 3 Ιουλίου 1964.


Γράφει ο Γιώργος Κατσάνος

Εκείνη τη μέρα γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου Δημάρχου της ΕΡΕ Γ. Πλυτά. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης 300 περίπου άτομα δεξιάς και ακροδεξιάς απόχρωσης με επικεφαλής υποψήφιο σύμβουλο του Πλυτά, κρατώντας πλακάτ υπέρ του Κ. Καραμανλή (αυτοεξόριστου στο Παρίσι) και κατά του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και με σύνθημα " Να πάτε Βουλή", τράβηξαν από την πλατεία Κλαυμώνος για τη Βουλή. Φτάνοντας εκεί , άλλο σύνθημα: "Μπάτε μέσα"

Μπήκαν στο προαύλιο και στους διαδρόμους της Βουλής 50 άτομα, χωρίς να μπορέσουν να μπουν στην αίθουσα ολομέλειας. Έγιναν συμπλοκές . Τραυματίστηκαν Βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής. Έγιναν 32 συλλήψεις και καταδικάστηκαν οι πρωταίτιοι.

Ο Γ. Παπανδρέου - μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε τους εισβολείς "βάρβαρους και βέβηλους" και απέδωσε ευθύνες στους ηθικούς αυτουργούς.

Μεγάλες ομοιότητες με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Σημαδιακά και τα επόμενα γεγονότα: Αποστασία (1965 ), Δικτατορία (1967) , Εισβολή στην Κύπρο( 1974).

Παρατηρούμε ότι πάμπολλα πολιτικά γεγονότα , που σημάδεψαν κατά καιρούς την πολιτική ζωή του τόπου, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν κοινό "αφεντικό" .

38 προβολές0 σχόλια