Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΔΙΑ

Γράφει ο Γ. Παπαδόπουλος

Ένας οδοιπόρος, μετά από μια μακρά πορεία, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα φουσκωμένο ποτάμι.

Προσπαθεί να το διασχίσει, αλλά είναι αδύνατον.

 

Απελπισμένος μαζεύει κορμούς, κλαδιά και ξύλα, τα δένει αναμεταξύ τους, φτιάχνει μια σχεδία, τη ρίχνει στο νερό, διασχίζει το ποτάμι, φτάνει στην απέναντι ακτή και μετά αναρωτιέται τί να κάνει τη σχεδία: να την σύρει μαζί του ή να την αφήσει πίσω;

Αποφασίζει να την πάρει μαζί του, τη βάζει στην πλάτη και συνεχίζει τον δρόμο του.

Λάθος μας λέει αυτή η παραβολή ανατολικής σοφίας. Απ’ τη στιγμή που πέρασες το ποτάμι είναι ανόητο να κουβαλάς μια σχεδία επειδή κάποτε στάθηκε χρήσιμη. Την κουβαλάς ΜΟΝΟΝ σε μια περίπτωση: όταν δεν έχεις ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ πώς πέρασες το ποτάμι.

Ό,τι ακριβώς συνέβη με τον Τσίπρα. Μετά την ήττα του 2019 δεν θέλησε να αλλάξει “ρότα”. Συνέχισε το μοτίβο εκθεμελιωτικής αντιπολίτευσης, επένδυσε στο συναίσθημα και την “κραυγή”, υποστήριζε πως βιώνουμε καθεστώς χούντα, επέτρεπε στον Πολάκη να ψαρεύει στα θολά νερά των ψεκασμένων, στοιχιζόταν πίσω από το Ντοκουμέντο, ζητούσε εκλογές εν μέσω πανδημίας, συχνά απέφευγε τις ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις και σε κάθε ευκαιρία πυροδοτούσε το πολιτικό κλίμα με εμφυλιοπολεμικές ρητορικές της εποχής του αντιμνημονίου.

Μόνο που ο κόσμος είχε αλλάξει και οι τακτικές αυτές δεν είχαν καμιά τύχη – και όχι μόνο: σε μεγάλο ποσοστό απορρίπτονταν κι από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζω, ότι στις εκλογές της Κυριακής απ’ το ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε στη ΝΔ το 11% των ψηφοφόρων του 32%. Είναι δύσκολο μέσα σε 35 μέρες να κάνει πολλά πράγματα.

2 Σχόλια

  • Ηλίας Ν. Σπυρόπουλος

    Θερμά συγχαρητήρια για το εύστοχο άρθρο αλλά θα ήθελα να σημειώσω πως δεν είμαι πεπεισμένος ότι η ανατολική σοφία υπερέχει της δυτικής σκέψης και ιδιαιτέρως σε πρακτικά θέματα. Ο δυτικός επιστημονικός ορθολογισμός θα συμβούλευε καταρχάς κάθε συνετό οδοιπόρο να μην περιπλανάται ασκόπως σε άγνωστα πεδία όπου ρέουν φουσκωμένα ποτάμια χωρίς γέφυρες. Αλλά και στον άφρονα οδοιπόρο, ο οποίος κατάφερε να περάσει σώος το ποτάμι πάνω σε μια αυτοσχέδια σχεδία, συστήνεται να κουβαλήσει το σωτήριο μέσο που έφτιαξε με κόπο γιατί στο μακρύ δρόμο του σίγουρα θα συναντήσει πολλά φουσκωμένα ποτάμια. Θεωρώ λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με την οξυδέρκεια που διαθέτει ορθώς έπραξε. Ασθενής και οδοιπόρος, χωρίς να έχει στοιχειώδη γνώση οποιασδήποτε σοφίας είτε ανατολική είναι είτε δυτική, είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πλωτό μέσο που ναυπήγησε με τα ίδια του τα χέρια. Όμως στις ευρωεκλογές του 2019 με γυρισμένη την πλάτη στην πραγματικότητα, όπως ο Θανάσης Βέγγος στο film «Ένας ξέγνοιαστος παλαβιάρης» (1971), διαπίστωσε έκπληκτος ότι ξέχασε να λύσει τα σχοινιά με αποτέλεσμα να παραμείνει δέσμιος στην ίδια όχθη του ποταμού. Στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους ήταν πιο προσεκτικός αλλά απέτυχε ξανά καθώς τα ορμητικά νερά του ποταμού έφεραν τη σχεδία, χωρίς τιμόνι και κουπιά, πάλι στην ίδια όχθη του λαϊκισμού. Ο ξεροκέφαλος οδοιπόρος αγνοώντας επιπλέον και την ελληνική σοφία που διδάσκει ότι: «Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στον ίδιο ποταμό» (Ηράκλειτος), προσπάθησε να το επιτύχει στις πρόσφατες εκλογές χρησιμοποιώντας την ίδια χειροποίητη σχεδία από χαρτί με αποτέλεσμα να καταλήξει ναυαγός στα απέραντα νερά της «γαλάζιας πατρίδας». Τώρα κολυμπώντας προς τις βόρειες θάλασσες ελπίζει ότι θα βρει στέρεο έδαφος στο ροζ νησάκι του εκλογικού χάρτη. Αιχμάλωτος του ιδεασμού που χαρακτηρίζει την πολιτική του σκέψη, έχοντας παρόμοιες εμμονές με τον πειρατή των κόμικς Μαυρογένη, έχει σκοπό να ναυπηγήσει με τις σελίδες του Documento μια καινούργια σχεδία ίδια με την προηγούμενη που θα τον οδηγήσει μοιραία σε νέο ξεκαρδιστικό ναυάγιο. Εξάλλου μηχανικός είναι και ουχί ναυπηγός.

  • Ηλίας Σπυρόπουλος

    Συγχαρητήρια για το εύστοχο άρθρο αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι η ανατολική σοφία υπερέχει της δυτικής σκέψης και ιδιαιτέρως σε πρακτικά θέματα. Ο δυτικός επιστημονικός ορθολογισμός θα συμβούλευε καταρχάς κάθε συνετό οδοιπόρο να μην περιπλανάται ασκόπως σε άγνωστα πεδία όπου ρέουν φουσκωμένα ποτάμια χωρίς γέφυρες. Αλλά και στον άφρονα οδοιπόρο, ο οποίος κατάφερε να περάσει σώος το ποτάμι πάνω σε μια αυτοσχέδια σχεδία, συστήνεται να κουβαλήσει το σωτήριο μέσο που έφτιαξε με κόπο γιατί στο μακρύ δρόμο του σίγουρα θα συναντήσει πολλά φουσκωμένα ποτάμια. Θεωρώ λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με την οξυδέρκεια που διαθέτει ορθώς έπραξε. Ασθενής και οδοιπόρος, χωρίς να έχει στοιχειώδη γνώση οποιασδήποτε σοφίας είτε ανατολική είναι είτε δυτική, είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πλωτό μέσο που ναυπήγησε με τα ίδια του τα χέρια. Όμως στις ευρωεκλογές του 2019 με γυρισμένη την πλάτη στην πραγματικότητα, όπως ο Θανάσης Βέγγος στο film «Ένας ξέγνοιαστος παλαβιάρης» (1971), διαπίστωσε έκπληκτος ότι ξέχασε να λύσει τα σχοινιά με αποτέλεσμα να παραμείνει δέσμιος στην ίδια όχθη του ποταμού. Στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους ήταν πιο προσεκτικός αλλά απέτυχε ξανά καθώς τα ορμητικά νερά του ποταμού έφεραν τη σχεδία, χωρίς τιμόνι και κουπιά, πάλι στην ίδια όχθη του λαϊκισμού. Ο ξεροκέφαλος οδοιπόρος αγνοώντας επιπλέον και την ελληνική σοφία που διδάσκει ότι: «Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στον ίδιο ποταμό» (Ηράκλειτος), προσπάθησε να το επιτύχει στις πρόσφατες εκλογές χρησιμοποιώντας την ίδια χειροποίητη σχεδία από χαρτί με αποτέλεσμα να καταλήξει ναυαγός στα απέραντα νερά της «γαλάζιας πατρίδας». Τώρα κολυμπώντας προς τις βόρειες θάλασσες ελπίζει ότι θα βρει στέρεο έδαφος στο ροζ νησάκι του εκλογικού χάρτη. Αιχμάλωτος του ιδεασμού που χαρακτηρίζει την πολιτική του σκέψη, έχοντας παρόμοιες εμμονές με τον πειρατή των κόμικς Μαυρογένη, έχει σκοπό να ναυπηγήσει με τις σελίδες του Documento μια καινούργια σχεδία ίδια με την προηγούμενη που θα τον οδηγήσει μοιραία σε νέο ξεκαρδιστικό ναυάγιο. Εξάλλου μηχανικός είναι και ουχί ναυπηγός.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *