Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ευρωπαϊκές οδηγίες

Το πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδοντας οδηγίες ώστε να γίνει δυνατή η διαμονή σε ξενοδοχεία, η επίσκεψη σε χώρους εστίασης και σε παραλίες με

όρους ασφαλείας τους προσεχείς μήνες παρά την παρουσία της πανδημίας του κορονοϊού.


Στα βασικά σημεία του σχεδίου, τα ταξίδια θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κατάστασης της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη, το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων θα λάβει υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών και θα ξεκινήσει με συνεννόηση κρατών όπου επικρατούν παρόμοιες επιδημιολογικές συνθήκες, ενώ για ξενοδοχεία και πτήσεις προτείνονται προληπτικά μέτρα αποστασιοποίησης.


Σημαντική έμφαση δίνεται στο ότι οι περιορισμοί που θα διατηρηθούν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και χωρίς διακρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ένα κράτος δεν θα πρέπει να εφαρμόσει γενική απαγόρευση εισόδου σε όλους τους κατοίκους κάθε άλλου κράτους, αλλά μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα των συνόρων του σε άτομα από περιοχές με συγκριτικά ασφαλή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.


Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής προτείνουν ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες προσώπου), μέτρα υγιεινής και


καθαρισμού, μειωμένη αλληλεπίδραση επί του σκάφους, καθώς και ενισχυμένα συστήματα φιλτραρίσματος και ροής αέρα που χρησιμοποιούνται σε καμπίνες αεροσκαφών, τα οποία μετριάζουν τον κίνδυνο μετάδοσης.


Τα βασικά κριτήρια που θέτει είναι η Κομισιόν είναι τρία:

-Επιδημιολογικά με βάση τις οδηγίες που δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων

-Μέτρα πρόληψης πριν κατά τη διάρκεια και μετά τις μετακινήσεις

-Οικονομικά και κοινωνικά


Οι εθνικές αρχές υγείας/ασφάλειας θα καθορίσουν τις ακριβείς απαιτήσεις ανά τρόπο μεταφοράς, με βάση τον επιδημιολογικό κίνδυνο σε αυτήν τη χώρα, τη διαθεσιμότητα μάσκας και άλλες εκτιμήσεις. Συνιστάται οι εργαζόμενοι στις μεταφορές να διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας.


Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.


Προτεραιότητα για τον τουρισμό, βάσει των οδηγιών της Κομισιόν, είναι η προστασία των επιβατών, του πληρώματος και των εργαζομένων στις μεταφορές κατά την επανεκκίνηση των αεροπορικών μεταφορών. Θα υπάρξουν διευθετήσεις για τις θέσεις, καθώς και για όλες τις άλλες πτυχές του ταξιδιού. «Θέλουμε να μετριάσουμε τον κίνδυνο - δεν μπορούμε να τον εξαλείψουμε», λέει η Κομισιόν.

21 προβολές
  • Facebook - White Circle