Πολιτιστική Διπλωματία πόλεων

του Γιάννη Ράπτη
Η πολιτιστική διπλωματία είναι ένα είδος επικοινωνίας που περιλαμβάνει «ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών, τέχνης, γλώσσας και άλλων πτυχών του πολιτισμού μεταξύ εθνών και λαών, με σκοπό την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικής».
Όταν πριν από πέντε χρόνια, ανήκα στην ενεργό πολιτική, ο όρος της «Πολιτιστική Διπλωματία των Πόλεων» ήταν άγνωστος, ενώ οι προηγούμενες συνεργασίες μέσω των αδελφοποιήσεων πόλεων, είχαν ξεπεραστεί.
Σήμερα η άσκησή της προϋποθέτει, εμπειρία τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπειρία διεθνών σχέσεων και το σημαντικότερο πίστη και συνέπεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα Πολιτιστικής Διπλωματίας, ήταν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο πόλεων με θέμα την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, «Δρόμοι του Λεπάντο», που ιδρύθηκε τον Νοέμβρη του 2015 με έδρα την Ναύπακτο και συμμετείχαν πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, γνωρίζοντας καλά ότι μεταξύ των πόλεων μπορούν να χτίζονται γέφυρες συνεργασίας, για αμοιβαίο συμφέρον.
Ξεκίνησε, λοιπόν, μια παραγωγική συνεργασία και συζητήσεις με Δήμους, Περιφέρειες και Οργανώσεις από Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία, Κανάρια Νησιά, Αυστρία, Κροατία και Μάλτα, καθώς επίσης, μια ομάδα Μεσογειακών χωρών βρίσκονταν σε αναμονή.
Μετά από πετυχημένες εκατέρωθεν επισκέψεις, σφυρηλατήθηκε μια σταθερή βάση εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πολλαπλασιάστηκε η εμπιστοσύνη και η ικανότητα να ανταλλάσσονται πρακτικές για γρήγορες δράσεις στις κοινές ανάγκες και το σημαντικότερο στις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνή ιδρύματα.
Η Ναύπακτος, συμμετέχοντας πρωταγωνιστικά, έδινε τη δυνατότητα στον Δήμο, να συμμετέχει σαν πρόεδρος, οργανωτής ή ομιλητής σε σημαντικά πάνελ με προσωπικότητες πανευρωπαϊκού βεληνεκούς, κάνοντας έτσι ενεργή την παρουσία του Δήμου Ναυπακτίας, δημιουργώντας μια εικόνα, σαν ένα βαρύ πολιτιστικό κέντρο της Μεσόγειας Ευρώπης.
Ο Δήμος Ναυπακτίας την διετία 2015- 2017, είχε τοποθετήσει την Ναύπακτο, στο επίκεντρο εξελίξεων, δίνοντας ελπίδα διεξόδου όλων των συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών πόλεων και οργανώσεων, μέσα από ένα προνομιακό πλαίσιο αναζήτησης ευρωπαϊκών πόρων, μιας προσπάθειας προσέλκυσης επενδυτών, της προσέλκυσης διεξαγωγής διεθνών εκδηλώσεων και επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης, της προσέλκυσης τουριστών και φοιτητών, κλπ.
Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό της πόλης μας, από το 2017 και μετά, φάνηκε ανίκανο να εκμεταλλευτεί αυτήν την προοπτική, συνεχίζοντας την μονίμως εσωστρεφή μικροψηφοσυλλεκτική πολιτική.
Μέσα στην τελευταία πενταετία και μετά από συνεχείς εκκλήσεις των Ευρωπαίων εταίρων του Δικτύου, για συνέχιση των δράσεων, ο Δήμος μας απαξίωσε ολόκληρη την προσπάθεια, βυθίζοντας το κύρος του εκάστοτε δημάρχου και των στελεχών της Ναυπάκτου, στα τάρταρα.
Συμπέρασμα. Είναι ξεκάθαρο, ότι εστιασμένες και παραγωγικές συνεργασίες μακράς πνοής, δεν βασίζονται μόνο σε συμβατικά πλαίσια, αλλά κυρίως σε ειλικρινή βούληση συνεργασίας. Η επιτυχία τους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το κύρος που έχει αποκτήσει ο εκάστοτε δήμαρχος και τα στελέχη του.
Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *