Αναζήτηση
  • Lepantoporto

Προχειρότητες της..."αρπαχτής"!

Φως στα "σκοτεινά" πλάνα!

Γράφει ο μικροπολιτικός!


Οι πρώτες μικρο-"επενδύσεις" ιδιωτών στο τομέα του τουρισμού έγιναν αρκετά χρόνια πριν όταν κάποιοι συμπατριώτες μας ξεκίνησαν να μετατρέπουν - πατάρια υπόγεια και πλυσταριά - σε room’s to let. Για κάμποσο καιρό ( και παρ’ όλη την προχειρότητα του εγχειρήματος) επειδή οι απαιτήσεις ήταν μικρές και η ζήτηση επαρκής, το πρότζεκτ απέδιδε.

Τα επόμενα χρόνια, όταν οι συνήθειες άλλαξαν, οι απαιτήσεις μεγάλωσαν και τα room’s to let άρχισαν να επιλέγονται πιο αυστηρά, πολλοί συμπατριώτες και αρκετοί συμπολίτες μας ξεκίνησαν να επενδύουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό: Στην κατασκευή ξενώνων στη μέση του πουθενά! Ήταν η εποχή που πολλοί πόνταραν στον ορεινό τουρισμό με τους ξενώνες να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και τους πολλούς να πιστεύουν ότι μια μέρα η Ευηνολίμνη θα ήταν για την περιοχή μας ότι είναι η λίμνη Hallstatt ή η λίμνη Bled για τη Μεσευρώπη.

Ώσπου μια μέρα, ήρθε κι εκεί ο κορεσμός με τον καταναλωτή πλέον να ξεσκαρτάρει μέρη και καταλύματα, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ορεινούς ξενώνες να πάψουν να είναι βιώσιμοι, οι επενδυτές να πάψουν να αναζητούν ευκαιρίες στα ορεινά και στο τέλος να επιβιώσουν μόνον εκείνοι οι ξενώνες που "χωρούσαν" στην αγορά.

Σήμερα οι μικρο-επενδυτές έχουν στραφεί σε άλλης μορφής επενδύσεις και ειδικότερα στην οικονομία διαμοιρασμού (Airbnb) διαθέτοντας αρκετά κεφάλαια για ανακαινίσεις και κατασκευές ακινήτων χωρίς όμως τις περισσότερες φορές να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη βιωσιμότητας.

Μαθαίνω ότι στην περιοχή μας, ο αριθμός ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb έχει ήδη ξεπεράσει το 500 και σκέφτομαι ότι και να επανέλθει ο "μετά κορωνοϊόν" τουρισμός σε φυσιολογικά επίπεδα είναι βέβαιο ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα βιώσουν κάποια διαδικασία "δημιουργικής καταστροφής".


Γ.Ν.


Ε Ν Ο Ι Κ Ι Α Ζ Ε Τ Α Ι

Κατοικία 90 τ.μ. επιπλωμένη στην περιοχή Λιμάνι για εποχική χρήση

Πληροφορίες: 6944535159

164 προβολές
  • Facebook - White Circle